Начало История на медицината Професионален път на Джон Бракстън Хикс

Професионален път на Джон Бракстън Хикс

От 1859г.

Професионален път на Джон Бракстън Хикс  - изображение

През 50-те години на 19-ти век британският специалист Джон Бракстън Хикс стартира своята кариера в сферата на общата медицина. Изявата му в тази най-широка медицинска специалност обаче не е продължава дълго. През 1859 година той е поканен от управата на лондонската болница "Гай" /където се обучава като младеж/ да заеме поста на асистент по акушерство – оферта, която Хикс приема без колебание. През същата година той успешно издържа изпита за членство в Кралския колеж на лекарите, а през 1866г. става негов пълноправен член. През 1870г. амбициозният медик е назначен за старши лекар по акушерство в гореспоменатата болница, както и за лектор по специалността в училището към нея. Въпросните назначения продължават до 1883г., когато, заради възрастови ограничения, Бракстън е принуден да се пенсионира, получавайки единствено възможността да се извява като консултант. Усещайки, че на преподавателската му кариера преждевременно е сложена "точка", Джон приема да стане акушер в лечебното заведение "Сейнт Мери", наследявайки позицията на колегата си д-р Мийдоус. Въпросния пост Хикс заема в продължение на няколко години, работейки съвестно и преподавайки на младите кадри с хъс и желание. Разбира се, той никога не забравя, че е човек на "Гай" и през целия си живот остава благодарен на възможността да започне да пише професионалната си биография именно в тази болнична институция. Именно в нея той реализира и едни от най-големите си постижения.

Когато говорим за кариерата на англичанина, не можем да пропуснем да споменем и факта, че той е един от основателите на Лондонската общност на акушерите, където съсредоточава голяма част от усилията и начинанията си. Медикът дейно участва в събитията и дискусиите й и спомага за взимането на много решения. Джон е неин почетен секретар в периода от 1863 година до 1865 година; вицепрезидент – от 1866 година до 1868 година; касиер – през 1870г; и президент – от 1871 година до 1872 година. Всички заемани длъжности показват, че Бракстън безспорно се смята за важна фигура в общността на акушерите в британската столица. Той става почетен член на акушерските общности в Берлин, Единбург, Филаделфия, както и на Американската гинекологична общност.

Любопитна подробност е тази, че през целия си живот Джон е страстно запален по естествените науки, които изучава с хъс и с желание. Негови статии и проучвания се появяват в редица научни издания и му печелят немалко слава.

Джон Бракстън Хикс приключва с активната си практика през 1894г. само три години преди смъртта си. В следващ материал предстои да ви запознаем с няколко от най-значимите му постижения.

По статията работи: Красимира Костадинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1034548/?page=2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниСпециалистиЗаведения