Начало История на медицината Проф. д-р Параскев Стоянов - хирург, новатор и патрон на МУ Варна

Проф. д-р Параскев Стоянов - хирург, новатор и патрон на МУ Варна

От 1871г. до 1941г.

Проф. д-р Параскев Стоянов - хирург, новатор и патрон на МУ Варна - изображение

Проф. д-р Параскев Стоянов е един от най-видните български медици, който полага основите на хирургията и на медицината на университетска дисциплина у нас. Освен като талантлив хирург и академик, той става известен и като изявен хуманист, както и със своята любов към живота във всичките му форми.

Проф. д-р Стоянов е роден през 1871-ва година в Гюргево. Родителите му са етнически българи, които емигрират в Румъния поради политически причини. Именно затова той завършва гимназия в Букурещ, а след това следва във Вюрцбург, Германия. След като завършва медицинското си образование, решава да се завърне в бащината си родина, която по това време вече е независима страна. Първата месторабота на лекаря е в Ловешката болница, където е назначен през 1895-та година. Две години по-късно печели правото да замине на специализация в Западна Европа, след като взима държавен изпит, чиято цел е да отпусне на преминалите стипендия за квалифициране.

Проф. д-р Параскев Стоянов  като военен лекарСлед като се завръща в България, Стоянов работи в няколко болници в страната. Най-значимо е присъствието му във Варна, където извършва първите си новаторски реформи. Там той създава първия за страната санаториум за лечение чрез морска кал. С тази си дейност видният медик поставя основите на лечението с природни ресурси като наука.

През 1910-та година видният професор изпада в пререкание с царица Елеонора и е принуден да се оттегли временно от позицията си. Така той става учител по антропология във Варненската мъжка гимназия. Освен с преподаване се занимава и с грижа за здравето и хигиената на младежите. Паралелно с това медикът работи и в частна хирургическа клиника.

В последвалото десетилетие на военни конфликти Стоянов е призован да се грижи за ранените войници, пострадали в сражение. Макар да е изявен противник на войната, той се посвещава напълно на задачата си. По време на Първата световна война професорът създава първия по рода си морски санаториум за лечение с кал, слънчеви бани и морска вода.

През 1918 е открит Медицинският факултет в София. Един от първите назначени преподаватели е именно изявеният проф. д-р Параскев Стефанов. Там той води множество лекции, включително и по антропология. Методите му на преподаване стават изключително популярни и дори са отразявани от журналисти, а някои от курсовете му са увековечени от художници. Някои от педагогическите му похвати включват жива демонстрация, препратки към трудовете на негови колеги и насаждане на хуманитарен дълг у студентите.

Проф. д-р Параскев Стоянов, портретПрез 1922-ра година Стефанов издава първия си учебник, озаглавен „Обща хирургия“. Четивото има за цел да обобщи световната и българската история на медицината, както и да я разкаже на по-прост език. Освен с учебника си, професорът печели сърцата на студентите си и с частните си стипендии, които той отпуска за квалификация на някои от по-надарените си колеги. Най-добрите курсанти, асистенти и сътрудници получават възможността да се квалифицират в Западна Европа.

Освен с медицина, проф. д-р Параскев Стоянов се занимава и с фотография и туризъм. Медикът е един от първите българи, които популяризират алпинизма като развлечение в страната. Друг негов интерес е запазването на българската история, както и нейното развитие като наука. Той се интересува живо от всички нови археологически открития, извършени в нашите земи и дори става член и дарител на Археологическото дружество във Варна.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: alice.libvar.bg/culture

Снимки: bg.wikipedia.org

lovech-museum.bg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиПсихологияЛайфстайлСнимкиТестовеЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиНовиниСоциални грижиСтатистически проучванияНормативни актовеОрганизацииЗаведенияВидеоГеографияАнкети