Начало История на медицината Публикации, посветени на лечението на ноцицептивната болка в Гърция

Публикации, посветени на лечението на ноцицептивната болка в Гърция

От 1837г.

Публикации, посветени на лечението на ноцицептивната болка в Гърция - изображение

Първият доклад, касаещ лечението на острите болки в гръцката литература принадлежи на Ксавиер Ландерер, главен фармацевт на крал Ото. Фармакологът се е посветил на приготвянето на лекарства, съдържащи хининов сулфат, както и заместването на съединението с други вещества. Трябва да се отбележи, че хининът често се споменава в гръцката литература от XIX век. Горчивото вещество се е използвало широко за лечение на ревматични болки, ревматоиден артрит, главоболие, мигрена, малария и невралгични болки. Хининът се е приемал в доза от 1-2 гранули. Те се пиели на всеки час до появата на подобрение. Основният страничен ефект на хининовия сулфат, е развитието на пълна глухота. Често се е предписвал и салицин, но ефектът му бил по-слаб в сравнение с хининовия.

Ландерер публикува статия през 1837 година в списание "Асклепий", от която става ясно, че лечението на ревматични болки трябва да се съчетае с приемането на лечебни растения, прилагането на пиявици, да се извършват чести кръвопускания, да се правят редовни бани. Публикацията в списанието е посветена на междуребрената невралгия и плексита на брахиалния сплит.

От друга статия, също публикувана в списание "Асклепий" през 1837 година се описва, че за лечението на болки в корема се прилага кръвопускане, често трябвало да се поставят компреси, приемали се екстракти от беладона и буника. Авторът разказва, че предозирането на тези екстракти може да предизвика силно разширяване на зениците и слепота при пациентите.

През същата година, списание "Асклепий" публикува още две статии. Първата касае лечението на силната болка в ставите с електрически змиорки, а втората разказва за историята на лечението на болката с електрически змиорки в древността.
Статии за третирането на силна болка чрез акупунктура биват публикувани в списание "Асклепий" през 1839 година. Този метод се е използвал в древен Китай. В Европа акупунктурата става популярна едва през XVI век.

Въпреки това, най-важните открития, касаещи възможността за облекчаване на болката са направени по време на операции. Първите хирургични намеси с етерна анестезия в Гърция са осъществени няколко месеца след първата употреба на анестезия в Бостън.
На 10-ти април 1847 година Ерик Трайбер, който е главният хирург на клиниката към атинския университет, започва да използва етер като анестезия. Доклади от първите случаи, за които е приложена етерова анестезия в Гърция, са били публикувани в списание "Асклепий Неос".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.critical.ru/actual/history/greece_anest.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиСпециалистиЛюбопитноКлинични пътекиГеографияСнимкиБотаникаНормативни актовеЛеченияНаправления в медицинатаОткритияЗдравни съветиСпортНовиниПатологияЛайфстайлПроизводителиСоциални грижиРецептиЗаведенияПсихологияОрганизацииХранене при...Компании и организацииФизиологияВидеоАлт. медицинаИнтервютаАнкетиДиетиАптекиТестове