Начало История на медицината Пулверизатор на Джон Робъртсън от 1902 година

Пулверизатор на Джон Робъртсън от 1902 година

От 1902г.

Пулверизатор на Джон Робъртсън от 1902 година - изображение

Анестезиолозите са медиците, които помагат на пациентите да дишат нормално по време на операция и, ако е необходимо, по време на възстановителния процес след операцията. Лекарят трябва да има гаранция, че вдишаният от пациента въздух има нормална влажност.

През осемнадесети век лекарствените субстанции, разтворени в пара, както и някои други пари и прахове са били използвани за лечение на заболявания на носа, гърлото и белите дробове. Въвеждането на пазара на антисептичните спрейове от английския хирург сър Джоузеф Листър (1827-1912) дава начало на интензивното използване на устройства за респираторна терапия в края на 19 и началото на 20 век. Въпреки това историята на анестезиологията свидетелства, че по това време са се използвали и доста странни вещества, за които се очаквало да имат положително въздействие. Сред тях са  йод, амоняк, креозот, формалдехид, камфор, парафин, пемза и тютюн.

Американският изобретател Джон Робъртсън патентова през 1902 година пулверизатора от снимката по-долу.

Устройството може да превърне в пара до седем различни течности, а изборът на някоя от тях зависи от лекаря. Пулверизатора е задвижван от въздушен компресор (липсва на снимката). Регулируемият клапан доставя парите към общия бързо пулсиращ поток. Робъртсън описва този метод като "лечение на заболяванията на белите дробове, гърлото и ушите чрез масаж".

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/674/robertson-comminuter

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведенияЛайфстайлРецептиПроизводители