Начало История на медицината Първата унгарска аптека, създадена през 1688 година

Първата унгарска аптека, създадена през 1688 година

От 1688г.

Първата унгарска аптека, създадена през 1688 година - изображение

Историята свидетелства, че през далечната 1688 година орденът на Йезуитите се установява в унгарския град Секешфехервар (почти веднага след освобождаването на страната от Османската империя). Първата унгарска аптека отваря врати в градчето през същата година. Тя е притежавана от светската власт до 1745 година.

Факти за създаването на аптеката

Заселвайки се в Унгария (през 1688 година), Йезуитският орден купува правото за създаване на аптеки в страната. По този начин няколко новосъздадени аптечни помещения отварят врати и в други унгарски градове (Братислава, Търнава, Тренчин, Егер, Дьор, Кьошег). Нещо повече, орденът е изключително отдаден в осигуряването на качествени здравни грижи за местното население (този факт не е случаен – опитът на духовниците в тази област е плод на мисионерската им дейност, развивана в Европа и Далечния Изток).

Йезуитската аптека в град Секешфехервар е създадена в манастирска столова през 1746 година, а духовникът Йоханес Машнер работи в нея като фармацевт от 1748 до 1774 година. Майсторът, създал (през 1758 година) външния вид и мебелировката на аптеката, се казва Бернат Баумгартнер. Мебелите от дърво, които той създава, пасват напълно на артистичния вид в помещението, издържано в стил Роко. През 1773 година орденът е разформирован, а фино резбованите (покрити със златна боя лавици) в помещението, масата и медицинското оборудване, са продадени на търг.

"Черният орел" – наследник на Йезуитската аптека

Случайно или не, гореспоменатото оборудване не стига особено далеч – то бива купено от Ференц Валтер. Така, от другата страна на улицата, където допреди това е разположено Йезуитското помещение за продажба на лекарства, врати отваря аптека "Черният орел". След 1811 година Ференц Браун (тогавашният собственик) заменя главната маса. Новата е изработена в Имперски стил (това течение в архитектурата възниква в началото на 19 век по време на управлението на Наполеон). Аптеката, управлявана от няколко собственици,  функционира непрекъснато до 1971 година. Някои от последните реставрации на мебелите разкриват как изглежда оригиналната синьозелена боя, покриваща дървените надписани чекмеджета за лекарства.

Със сигурност може да се твърди, че аптека „Черният орел”(благодарение на многото си собственици) е своеобразен наследник на „парчета” от историческото развитие на фармацията. Знаете ли каква е добрата новина – тези малки фрагменти от унгарската история на фармацията могат да се разгледат и от посетители, тъй като в края на 70-те години на 20 век, аптеката е превърната в музей.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: discoverbaroqueart.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниАптекиСнимкиСпециалистиЛайфстайлСтатистически проучванияАнкетиЛюбопитноОрганизацииНормативни актове