Начало История на медицината Първа операция на апендикс от 1735-та

Първа операция на апендикс от 1735-та

От 06.1735г.

Първа операция на апендикс от 1735-та  - изображение

До 19-ти век хирургическото отстраняване на апендикс или т. нар. апендектомия се извършвало само в редки и много спешни случаи.

Всъщност, първата успешна подобна операция, за която има писмени сведения, била извършена на 6 декември 1735-та от френския хирург Клавдий Амианд. На тази дата въпросният лекар, който бил на служба при краля, а преди това служил на британската армия, отстранил апендикс на момче и спасил живота му.


Пациентът се казвал Ханвил Андерсън, бил 11-годишен и страдал от херния. След като отворил коремната област, Клавдий забелязал, че апендиксът бил сериозно възпален и дори – "перфориран". Страхувайки се за живота на детето, Амианд решил да направи нещо, което не било правено до този момент, а именно – да премахне възпаления придатък на сляпото черво. Успеваемостта на въпросната интервенция била под съмнение – дали пациентът щял да оцелее и дали щял да бъде способен да води нормален живот след това? Такива въпроси се блъскали в главата на френския хирург по време на операцията, която се провела в "St. George’s Hospital" в Лондон и продължила близо половин час.

За щастие, Ханвил оцелял и се възстановил доста бързо след това. А Амианд демонстрирал процедурата по премахване на апендикс пред Кралската общност, на която бил член. Анализирайки подробно отстранения придатък, Клавдий открил вътре игла, която по всяка вероятност случайно била погълната от детето и всъщност именно тя била основната причина за перфорацията на апендикса.


Френският хирург споделил на своите колеги, че операцията била много болезнена както за пациента, така и за него самия, тъй като не е знаел какъв ще бъде крайният резултат.


Любопитното е, че медицинското постижение на Клавдий впоследствие потънало в забвение и дълго време след него никой хитург не посмял да повтори извършената операция. За сравнение, днес тя се смята за нещо нормално и се прилага сравнително често.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://museumofhealthcare.wordpress.com/2015/10/30/a-mere-appendix/#more-1098

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниКлинични пътекиЛюбопитноИсторияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияПсихологияСнимкиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАнкетиЛайфстайлТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография