Начало История на медицината Първа сърдечна трансплантация във Великобритания, 1 част

Първа сърдечна трансплантация във Великобритания, 1 част

От 1968г.

Първа сърдечна трансплантация във Великобритания, 1 част - изображение

Снимката по-горе е запечатала медицински сестри в розови униформи, позиращи до своя пациент, седнал на болничното си легло. Мъжът изглежда весел, главата му е наклонена на една страна, устата му е леко отворена, сякаш поздравява фотографа (или му е казал някаква шега). Пациентът на средна възраст демонстративно е разтворил халата си, за да се покаже впечатляващият белег на гръдния му кош.

Ако се съди от снимката, медицинските сестри са толкова възхитени, че се създава впечатление, че пациентът им е доста известен. Действително, мъжът е знаменитост, но не и в обичайния смисъл на това понятие.

През далечната 1968 г. по време на седемчасова операция, през която медицинският екип слушал поп-музика, Фредерик Уест се превърнал в първия пациент във Великобритания, сдобил се с трансплантирано сърце.

Само пет месеца преди това медицинско събитие (на 3 декември, 1967 г.), хирургът от Южна Африка - Кристиан Барнард, трансплантирал сърцето на 25-годишен младеж, починал в автомобилна катастрофа. Хирургът присадил органа на 55-годишен пациент, на име Луис Вашкански, който бил бакалин, страдащ от конгестивна сърдечна недостатъчност. Мъжът е живял само 18 дни след процедурата, но подвигът на д-р Бърнард бил причислен от медиите към т.нар. "година на сърдечните трансплантации". До 1968 г. били трансплантирани над 100 сърца на пациенти в различни страни. Светът се възхищавал на революционните хирургически манипулации, а медиите и медицинското общество генерирали допълнителна популярност на процедурата.

Фредерик Уест бил на 45 години и работел като строителен предприемач, за да издържа семейството си. Той имал щастието да получи ново сърце по време на Годината на трансплантациите, когато медиите сякаш били най-фокусирани в тази част от кардиохирургията. И така, в Лондон, Фредерик Уест получил сърцето на 26-годишен строителен работник, загинал при трудов инцидент.

Освен англичанина, в САЩ още двама пациенти получили шанс за нов живот. Това били Джоузеф Райзър (40-годишен дърводелец от Салинас, Калифорния), получил сърцето на 43-годишен мъж, починал от мозъчен кръвоизлив и Евърет Томас (47-годишен счетоводител от Финикс, който получил сърцето на 15-годишно момиче, починало при неволен изстрел на пистолет. И трите операции били проследени с интерес от пресата.

Оперативната манипулация на Уест станала обект на национален интерес в Англия и дала началото на безпрецедентна медийна колаборация със света на медицинската наука. Историчката Айеша Нату стриктно е проследила хронологично сърдечните трансплантации във Великобритания през 60-те години на 20 век. Книгата й се казва: "Hearts Exposed: Transplants and the Media in 1960s Britain".

Към втора част >>> тук

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/early-heart-transplants

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПатологияЛеченияСнимкиЛюбопитноНормативни актовеСпортОрганизацииЛайфстайлИзследвания