Начало История на медицината Първият коронарен стент, покрит с лекарства, създаден от "Джонсън и Джонсън" през 2003г.

Първият коронарен стент, покрит с лекарства, създаден от "Джонсън и Джонсън" през 2003г.

От 2003г.

Първият коронарен стент, покрит с лекарства, създаден от "Джонсън и Джонсън" през 2003г.  - изображение

През 2003-та официално одобрен за употреба в САЩ бил първият коронарен стент, покрит с лекарства. Продуктът, наречен "Cypher", бил дело на научния екип на американската компания "Cordis". Въпросната организацията е дъщерно дружество на известния бранд "Джонсън и Джонсън" ("Johnson and Johnson"), а обединяването на двете фирми било осъществено още през 1996г.

Новаторският стент направил своя "дебют" през април, а до октомври той бил поставен на близо 250,000 пациенти от над 80 страни от цял свят. Въвеждането му в хирургическите интервенции значително понижило вероятността от повторното запушване на артериите и определено може да се смята за важен момент в развитието на кардиологията. Появата на "Cypher" дала надежда за възстановяване на много хора, страдащи от тежки сърдечносъдови проблеми.

Любопитното е, че през септември същата година основният конкурент на "Джонсън и Джонсън" в разработката на устройства за съдово стениране - "Boston Scientific", пуснала на пазара свой модел стент, покрит с лекарства, наречен "Taxus". Същият се появил първо в Европа, а бил одобрен в САЩ през 2004-та.

През 2005-та в Германия било проведено изследване, анализиращо ефикасността на двата съревноваващи се модела. Резултатите от проучването били публикувани в медицинския журнал "Journal of the American Medical Association", а в него се включили общо 100 пациенти. Оказало се, че при 19 от участниците, на които бил поставен "Taxus", впоследствие се наблюдавало повторно запушване на артериите, което наложило извършването на нова интервенция. За сравнение, при пациентите с поставен "Cypher", този неуспех се наблюдавал само при осем от случаите. "Boston Scientific" обаче съвсем не се отказала от битката за надмощие. През 2006г. компанията пуснала на пазара второ поколение покрити коронарни стентове "Taxus", с направени по тях значителни подобрения.

Междувременно, в медицинските среди започнали да се появяват все повече мнения, че този вид, покрити, стентове все пак не са чак толкова безопасни и биха могли дори да предизвикат здравословни усложнения. За да се справи с покачването на недоверието към "Cypher", "Джонсън и Джонсън" стартирала мащабно десетгодишно проучване, което, в крайна сметка, защитило неговата ефективност.

През следващите години обаче "Johnson and Johnson" все по-трудно щяла да отговоря на предизвикателствата, идващи от "Boston Scientific", както и от другите й конкуренти. А през 2011г. прочутата в цял свят фамилна компания щяла да обяви, че напуска пазара за производство на покрити стентове. Това безспорно може да се смята за тежък период в историята на "Джонсън и Джонсън", който бил придружен с немалки загуби и затваряне на две нейни предприятия в Пуерто Рико и Ирландия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Vault Guide to the Top Consumer Products Employers", 2006г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаИзследванияНовиниКлинични пътекиОрганизацииЛеченияБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияПроизводители