Начало История на медицината Първи изследвания, доказващи терапевтичното действие на алое вера

Първи изследвания, доказващи терапевтичното действие на алое вера

От 1935г.

Първи изследвания, доказващи терапевтичното действие на алое вера - изображение

Въпреки че растението алое вера се използва с медицински цели от няколко хилядолетия насам, едва през 30-те години на 20-ти век специалисти от различни краища на света най-накрая се наканили да проверят как стоят нещата от научна гледна точка.

Така, първото ин виво проучване, свързано с терапевтичната роля на растението, било проведено през 1935г. в САЩ, а негови ръководители били С.Е. Колинс и С. Колинс. В изследването на американците участие взела жена с тежка форма на радиационен дерматит в областта на скалпа.

След като в продължение на осем седмици дамата опитвала да се справи с проблема чрез различни препоръчвани й лечения и мазила, тя все още страдала от силно неприятните усещания, причинявани от състоянието. Един ден обаче пациентката се престрашила да използва вътрешната, подобна на желатин, страна на свежо листо от алое вера, което директно нанесла върху раната. Резултатът бил почти мигновен – само след 24 часа потърпевшата почувствала облекчение от сърбежа и чувството на парене, а след пет седмици дерматитът бил победен. В резултат на този успех, няколко подобни случая били регистрирани и наблюдавани от други заинтересовани експерти.  

През 1937г. един друг американски учен - Дж.Е. Крю, също се впуснал по медицинските следи на алое вера, реализирайки собствени проучвания по темата. Крю решил обаче да тества ефективността на бодливкото и справянето му с други, различни от гореспоменатия, проблеми, а именно – екзема на дланта и при сърбеж в областта на външните полови органи на участничка в клиничното изследване. За целите на оздравителния процес бил използван гелът от цяло листо на зеления "познайник". Както предполагате сами, лечебното растение се проявило като категоричен първенец. Специалистът установил, че, ако се комбинира с минерално олио, зеленият лек действа адски благоприятно и за облекчаване на рани при изгаряния.

Тези изследвания, разбира се, били само началото на серия от тестове, посветени на широко употребяваното растение. Малко по малко, списъкът с терапевтичните свойства на алое вера започнал да се пълни и препълва с нови такива. И така до днес, когато малко хора си позволяват да поставят под съмнение полезността на растението, макар че... случва.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Aloe vera. Its Chemical and Therapeutic Properties", Ronald M. Shelton, 1991г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаХранене при...НовиниСпециалистиЛайфстайлХрани и ястияДиети