Начало История на медицината Първото население на Америка може би произхожда от днешна Франция

Първото население на Америка може би произхожда от днешна Франция

От -25000г. до -15500г.

Първото население на Америка може би произхожда от днешна Франция - изображение

Години наред учените спорят кога европейците пристигат в Америка. В продължение на стотици години се е смятало, че първият човек, роден на Стария континент, който стъпва на американска земя, е Христофор Колумб. Тази теория е оборена благодарение на откритите викингски селища на остров Нюфаундленд, Канада. Някои по-смели антрополози дори свързват първия сблъсък на култури от двата континента с финикийските мореплаватели. Твърдение от началото на 21-ви век може да премести датата на открилите Америка европейци с няколко хилядолетия назад!

Според привържениците на Солютрейската хипотеза първите жители на Стария континент, колонизирали части от днешна Канада и САЩ, са пещерни хора, достигнали до новите земи преди около 20 000 години.

Историците, подкрепящи смелата теория, се уповават на шест групи от артефакти, намерени в различни части на Щатите. Изровените предмети представляват каменни сечива и костни харпуни, наподобяващи изключително много оръдията на труда, изработвани от изчезналата Солютрейска цивилизация, живяла в Южна Франция и части от Испания и Португалия.

Сечива от Америка и Европа, за които се смята че са изработени от една и съща култураСолютрейците обитават бреговете на Югозападна Европа преди около 30 000 години. Прехранват се с лов и риболов. Имат умението да изработват прости лодки, както и шейни за придвижване по лед. Обитават крайбрежията на континента преди около 25 000 години. Оръдия на труда, използвани от древната култура, се намират и до днес от френските и испански археолози.

Тъкмо тези находки от Стария свят са причината за възникването на Солютрейската хипотеза. Приликата между намерените артефакти от двата континента е поразителна. Първоначално академиците обявяват теорията за абсурдна, тъй като откритите в Америка оръдия на труда са на около 15 000 години, което ги прави с 10 хилядолетия по-нови от последните предмети, изработени от солютрейците в Испания и Франция.

В края на 20-ти и началото на 21-ви век, по време на подводни разкопки, американските учени намират още сечива от „европейската“ култура в Америка, този път произведени преди над 20 хилядолетия. Теорията за европейското коренно население на Новия свят набира нова популярност. В защита на твърдението академици от Смитсонския университет извършват генетичен анализ на кости от споменатите по-горе разкопки и сравняват ДНК кода с този на солютрейците, извлечен по-рано по време на теренни изследвания на европейските им колеги. Приликите в генотипа на двете цивилизации стават факт.

Малкото информация относно Солютрейската хипотеза все още не могат да потвърдят автентичността на твърдението. Но ако се окаже вярно, това би означавало, че първите жители на Америка са с европейски произход. Археолозите, изследвали пътя на азиатските заселници през Беринговия проток и Аляска, не могат да намерят никакви сведения за човешка популация, по стара от 15 500 години. Ако артефактите от източното крайбрежие на САЩ са наистина на повече от 20 хилядолетия, това със сигурност означава, че европейците са били първите обитатели на Америка.

карта, изобразяваща двата маршрута на заселване на Америка

Но как са могли пещерните хора от Франция да достигнат далечните брегове на Канада и САЩ? Според подкрепящите хипотезата учени солютрейците са се придвижвали в продължение на десетки, може би стотици години по ръба на атлантическия ледников шелф, който по това време свързва целогодишно бреговете на Северна Европа и днешна Канада.

Защитниците на теорията твърдят, че миграцията е станала заради конкуренция с други общности, която принуждава солютрейците да търсят нови ловни полета. Тогавашния непрекъснат атлантически ледник е бил дом за огромни рибни пасажи, тюлени, морски птици и дори изчезналите днес нелетящи кайри, които наподобяват пингвините от Антарктика.

Пещерните хора се придвижват в продължение на десетки години от глетчер на глетчер, плавайки с наследствените си лодки-еднодръвки или пеша. Така те стигат до бреговете на Америка, където дълги години запазват идентичността си и специфичните си методи на изработка.

Последните доказателства в полза на революционната теория са няколко привидно несвързани факта. Първото потвърждение на смелата хипотеза е кремъчен връх на копие, който след химичен анализ е маркиран като принесен на континента от северните склонове на Пиринеите. Другото доказателство не е материално, а културно. По Източното крайбрежие на Америка и до днес се говорят няколко автохтонни езика, които нямат никакво сходство с речта на индианците от Западното крайбрежие, Латинска Америка и коренното население на п-в Чукотка и Сибир.

Застъпниците на Солютрейската хипотеза стават все повече както сред учените, така и сред любителите на праисторията. Ако теорията се окаже вярна, съвременната ни представа за произхода на автохтонните американци - индианците - ще се окаже напълно грешна.

Редактор: Георги Динев

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиЛайфстайлАнкетиЛюбопитно