Начало История на медицината Първото патентовано българско изобретение в стоматологията от 1909 година

Първото патентовано българско изобретение в стоматологията от 1909 година

От 1909г.

Първото патентовано българско изобретение в стоматологията от 1909 година - изображение

Вярвате или не, още от самото си утвърждаване, стоматологичната наука в страната ни може да се "похвали" с голям брой специалисти, които, освен професионалисти в областта си, били откриватели и реализатори на немалко нововъведения в сферата си. В този ред на мисли, категорично може да се твърди, че началото на откритията в денталната медицина в България били поставени през първото десетилетие на миналия век. Тогава, през 1909 г., за пръв път официален патент получило българско средство в зъболечението, известно с името "Композиция за лечение на зъбите". Бързаме да ви кажем, че изобретението било дело на родната ни стоматоложка Роза Матеева, която била родом от Пазарджик. Въпросният патент, с номер: 937683, бил получен през октомври във Вашингтон, а малко по-късно оригиналният продукт бил патентован в още няколко страни, между които Австрия, Франция, Унгария, Англия и Ирландия.

По-интересното за нас, разбира се, остава съдържанието на препарата, както и методът за неговото специфично получаване. От съхраненото му до днес описание получаваме известна представа: "Поставят се заедно слама, елова кора и целулоза в съотношение 3:5:2 и тютюневи листа, докато първите три съставки получат интензивна тютюнева миризма. По-голямата част от тютюневите листа се изваждат и останалото се поставя в металическа кутия. Кутията се свързва с един чувствително по-голям металически цилиндър, като между двата съда се оставя съвсем малък отвор. Системата се подлага на суха дестилация. Овъглената целулоза поема смолистите вещества от елова кора. Полученият прах, след като се пулверизира, може да се използва за ефикасно успокояване на зъбни болки, без да уврежда нервите и поради дезинфекционните си качества – за запълване на кариозни зъби и срещу неприятна миризма в устата."

Както се досещате, постижението на д-р Матеева не останало прецедент в историята на родната ни стоматология дълго време. Напротив, то вдъхновило редица нейни колеги да бъдат дейни в усъвършенстването и модернизирането на практиката. Така, в периода от 1980 година до 2006 година България допринесла за обогатяването на денталната наука в световен мащаб с общия брой от 79 открития. Повечето от тях били осъществени от преподаватели от медицинските учебни звена в София и Варна, както и от зъболекари, въвлечени в практиката.

И ако миналото вече е зад гърба ни, надеждите ни са, че в бъдещ план ни очакват още стоматологични новости, реализирани на родна почва.

Снимка: freeimages.com/Peter Skadberg

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...СпециалистиИзследванияНормативни актовеИсторияПроизводителиЛечения