Начало История на медицината Първо успешно дефибрилиране

Първо успешно дефибрилиране

От 1774г.

Първо успешно дефибрилиране - изображение

През 1796 година пруският естественик Александър фон Хумболд връща в съзнание птица, поставяйки електроди с течащ ток в човката и клоаката й. Методът впоследствие се прилага и на хора, вързани с метални вериги, потопени в метални вани, пълни със солен разтвор.

Възможността за триумф на човека над смъртта е любопитна за немалко медицински дружества и научн организации. Най-известната сред тях вероятно е благотворителната организация „Royal Humane Society” в Лондон, която през 1774 г. публикува информация за първия документиран случай на успешна реанимация с електричество. Това е и първата успешна дефибрилация.

Случаят касаел 3-годишната София Грийнхил, която е обявена за мъртва вследствие на падане. Аптекар, който се отзовал веднага заявил, че нищо не може да се направи, а детето е мъртво. Момичето е спасено след намесата на съсед, който живеел наблизо. Той предложил на родителите да приложи електрошок на момиченцето. Обединени от отчаянието си, те се съгласили. Изминали най-малко двадесет минути, преди мъжът да успее да приложи електричеството по различните части от тялото на детето. Действията му нямали никакъв видим успех, но след няколко натискания по гръдния кош на София, ситуацията се променила. Появил се слаб пулс. Веднага след товая детето започнало да диша, макар и затруднено, а след няколко минути - то дори успяло да повърне. София изпаднала в състояние на ступор за няколко дни, но впоследствие се възстановила напълно.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. History of Defibrillation” от Хана Акселрот, Марк Крол и Майкъл Орлов

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиОткритияСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиХранене при...Медицински изследванияАлтернативна медицинаСпортОрганизацииБотаникаКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЗаведения