Начало История на медицината Първо успешно диализно лечение на Уилям Колф

Първо успешно диализно лечение на Уилям Колф

От 1945г.

Първо успешно диализно лечение на Уилям Колф - изображение

Уилям Колф от Холандия, прави огромно откритие в Кампен през 1945 г., което е останало неуловимо за преди време за Георг Хаас. Колф използва въртящ се барабанен бъбрек, за да лекува свой 67-годишен пациент, който е приет в болницата с остра бъбречна недостатъчност. След едноседмично лечение с апарата, който е конструиран от Колф, нормалната му бъбречна функция е възстановена и мъжът е изписан от лечебното заведение. Впоследствие лекуваният от Колф пациент е починал на възраст от 73 години от болест, която няма връзка с бъбречната недостатъчност.

За съжаление след това Колф лекува безуспешно 16 пациенти в серия от експерименти. Въпреки това успехът му от 1945 година става първият голям пробив в лечението на пациентите с бъбречни заболявания, доказвайки полезността на концепциите, разработени от Абел и Хаас.

Постижението на Уилям Колф е частично поради липсата на технически подобрения в оборудването, използвано при лечение. Въртящият се барабанен бъбрек, проектиран от д-р Колф работи чрез мембранни тръби, изработени от прозаичния материал, известен в ежедневието ни с името… целофан. По време на лечението, тръбите в диализатора се изпълват с кръв. Тези тръби се увиват около дървен барабан, който се върти в електролитен разтвор, известен като "диализат". След като тръбите с мембранна структура „преминат” през електролитната баня”, уремични токсини да преминават в течността.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.fmc-ag.com/262.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаОткритияЛайфстайлГеографияНовиниСнимкиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеПроизводителиБотаникаАнкети