Начало История на медицината Работа на Рита Леви-Монталчини преди и по време на Втората световна война

Работа на Рита Леви-Монталчини преди и по време на Втората световна война

От 1938г.

Работа на Рита Леви-Монталчини преди и по време на Втората световна война - изображение

През 1938 г. Бенито Мусолини подпомага създаването на закони в Италия, които постановяват, че хората с еврейско потекло нямат право да работят в университети и да упражняват уважавани професии, сред които е и медицината. Разочарована, Рита Леви-Монталчини е подтикната към неподчинение, създавайки медицинска лаборатория в спалнята си, където използва изработени от нея хирургически инструменти, направени главно от допълнително подострени шевни игли.

Италианската лекарка с еврейски произход е изключително вдъхновена от работата на американския ембриолог Виктор Хамбургер, който се е посветил на изследвания, касаещи развитието на нервите клетки при пилешките ембриони. Рита Леви-Монталчини използва техниката със сребърно оцветяване, за да проследи детайлно растежа на нервите в отгледани от нея пилешки ембриони. Тя работи през целия период на Втората световна война, дори когато бомбардировките принуждават семейството й да напусне Торино и да се оттегли в провинцията.
След края на войната, Рита Леви-Монталчини работи като лекар в бежански лагер, преди да се върне в университета в Торино. Животът й се променя, когато Хамбургер преглежда публикувани документи, описващи работата на Леви-Монталчини. Медикът кани италианската лекарка на посещение във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.biography.com/people/rita-levi-montalcini-9380593#before-and-during-world-war-ii

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиЛичностиГеографияОрганизацииНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗаведенияНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаОткритияХранене при...ФизиологияСпортЛеченияКлинични пътекиБотаникаПсихологияТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииОбразованиеПроизводителиСтатистически проучванияАнкети