Начало История на медицината Раждане на първото дете, заченато при ин-витро условия

Раждане на първото дете, заченато при ин-витро условия

От 25.07.1973г.

Раждане на първото дете, заченато при ин-витро условия - изображение

Джон Рок е първият медик, който съумява да извлече в непокътнато състояние оплодена яйцеклетка. През 1959 г. Мин Чуех Чанг от фондация "Worcester" подпомага осъществяването на оплождане ин-витро, благодарение на което се ражда жизнеспособно зайче. Откритието се оказва изключително полезно за историята на медицината, тъй като то ясно показва, че оплодените ин-витро яйцеклетки са способни да развиват ако се поставят веднага след оплождането в матката. За първата бременност, постигната чрез ин-витро оплождане с човешки гамети се съобщава в медицинския журнал "The Lancet" от университета "Monash University". Медицинската манипулация е осъществена от екипа на Карл Уудс, Джон Лийтън и Алън Троунсън през 1973 г. Въпреки че бременността е продължила само няколко дни, тя се счита за успешна от биохимична гледна точка. Впоследствие Лендръм Шетълс се опитва да извърши ин-витро оплождане през 1973 г., но получава забрана за извършване на манипулацията в последния момент.

През 1977 г. Патрик Стептоу и Робърт Едуардс успешно представят новаторската си концепция, която завършва с раждането на първото бебе в света, заченато в ин-витро среда. Това се случва на 25 юли 1978 година в болница "General Hospital" в Манчестър, Великобритания. Семейство Браун дава името Луиз на своята новородена дъщеричка, която е чакана цели 9 години.
Едуардс е награден през 2010 г. с Нобелова награда за медицина. Въпреки че медиите наричат Луиз Браун  "бебето в епруветка", зачеването й в действителност се е осъществило в блюдо на Петри. Нейната по-малка сестра, Натали Браун, също се появява чрез ин-витро оплождане. През май 1999 г. Натали ражда своето дете, което не е заченато ин-витро природата на дъщеря Кейси.

Етични и религиозни въпроси

Въпреки че семейство Браун било наясно, че процедурата по зачеване ин-витро била експериментална, лекарите не им съобщават, че до преди появата на Луиз все още нямало родени по този начин деца.
Малко преди смъртта на папа Павел VI, запитан за реакцията му относно раждането на Луиз Браун. Той изразява загриженост относно възможността изкуственото оплождане да доведе това жените да се използват като "бебешки фабрики ".

Статията е част от историята на:

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_in_vitro_fertilisation

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниАлтернативна медицинаЛюбопитноСнимкиЗаведенияСпециалистиЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлПсихологияОрганизацииЛеченияПроизводителиФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеМедицински изследванияБотаникаХранене при...СпортКлинични пътеки