Начало История на медицината Развитие на "Амджен" до края на 80-те години на 20-ти век

Развитие на "Амджен" до края на 80-те години на 20-ти век

От 1983г.

Развитие на "Амджен" до края на 80-те години на 20-ти век - изображение

До 1983-та американската компания "Амджен" ("Amgen") се разраснала дотолкова, че в нея вече били заети вече 185 кадри, които буквално воювали за лабораторно пространство в, и без друго пренаселените, работни помещения на сградата в Таузънд оукс, в Калифорния.

Три години след старта на организацията, ръководителите й продължавали да харчат твърде много средства за технологически нововъведения, а към разглеждания етап екипът на "Амджен" все още не разполагал с готова идея за продукт, предназначен за "човешкия" пазар.

Вместо това, експертите на "Amgen" съсредоточили усилията си в разработката на хормони на растежа за ползване в животновъдството, за измиващи препарати и за други подобни продукти, с добри възможности за парична възвръщаемост.  

Ако си мислите обаче, че на управителите на "Амджен" им липсвала печеливша бизнес стратегия, много грешите. Изпълнителният директор Джордж Ратман бил учен с перфектен търговски нюх, който ръководил компанията посредством стриктни графици на изпълнение на целите и внимателно планиране. В този ред на мисли, докато останалите биотехнологични компании неразумно прахосвали милиони, за да идентифицират или да разработват голям брой нови съставки със съмнителен или наистина малък пазарен потенциал, Ратман държал "Amgen" да разработва продукти само с абсолютна гаранция за "светло" бъдеще.

Така, научният екип на бранда фокусирал вниманието си върху пет основни терапевтични средства, отличили се като обещаващи от пазарна гледна точка, а от тях все пак бил избран един "победител" – еритропоетинът (EПО). Идеята била генът на въпросния хормон, така необходим за производството на червени кръвни клетки в организма, да бъде изолиран, възпроизведен и използван за производството на ефикасен медикамент срещу различни форми на анемия. С нелеката задача да направи това се заел младият тайвански учен Фу-Куен Лин, чиято работа, вероятно се досещате, завършила с успех.

Лин изолирал гена на EПО и успял да го въведе лабораторно в клетките на яйчниците на китайски хамстер. Това постижение именно направило възможно производството на едно от най-успешните лекарства в историята на биотехнологиите - "Епоген" (епоетин алфа).

През 1884-та "Амджен" сключила търговско партньорство с японската компания "Kirin", на която предоставила правата за производството и продажбата на еритропоетин на територията на Страната на изгряващото слънце.

Следващата 1885-та година била белязана от още едно важно откритие на американския гигант. Ученият му Лари Суза успял да репродуцира т. нар. човешки гранулоцитен растежен фактор (GCSF), който е от голямо значение за овладяване на инфекциозните процеси.

След като направил всичко необходимо, за да защити "авторското" право на своите открития, през 1889г., след официално одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, "Епоген" направил своя "дебют" и на американския пазар.

В края на 80-те "Амджен" решила да се наложи и в Европа, отваряйки свои офиси в Швейцария и в други европейски държави, както и едно от ключовите си производствени предприятия в Холандия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.amgenhistory.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...НовиниЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияИзследванияЛеченияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиБотаника