Начало История на медицината Развитие на "Амджен" в началото на 21-ви век

Развитие на "Амджен" в началото на 21-ви век

От 2001г.

Развитие на "Амджен" в началото на 21-ви век  - изображение

Със старта на двадесет и първи век управителите на американския биотехнологичен гигнат "Амджен" ("Amgen") били абсолютно готови за нови предизвикателства. Като своеобразно доказателство за това, през 2001-ва в Кеймбридж (щата Масачузетс) врати отворил впечатляващ по площ модерен научен център на компанията.

През същата година брандът пуснал на фармацевтичния пазар в САЩ лекарственото си средство дарбепоетин алфа, под търговското наименование "Aranesp". Препаратът бил предназначен за третиране на анемия, в резултат на бъбречна недостатъчност или на химиотерапия.

През разглеждания период Амджен осъществил интересно сътрудничество с НАСА за експериментално тестване на т. нар. остеопротегерин (ОПГ) в борбата срещу костната загуба. (Известно е, че споменатият здравословен проблем е често срещан сред астронавтите в резултат на съществуването им в условия на безтегловност или т. нар. микрогравитация).  

През 2002-ра "Amgen" присвоила бранда "Immunex" – основен производител на "Енбрел". Въпросният медикамент бил разработен за лечение на ревматоиден артрит, псориатичен артрит, спондилит и псориазис. Наред с това, биотехнологичният бранд се сдобил  с голямо производствено предприятие в Род Айлънд, което обаче не било използвано от построяването си десет години по-рано. Само за броени месеци, екипът на "Амджен" успял да получи одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата, за да стартира производството на "Енбрел" и да отговори адекватно на потребителското търсене към лекарството.  

През 2005-та, съвместно с четири други организации с нестопанска цел, компанията "дала живот" на "Breakaway from Cancer" – национална инициатива, заета с мисията да повишава вниманието на общността към заболяването рак чрез различни кампании и събития. Към днешна дата, инициативата помага на стотици хиляди хора в световен мащаб не само да живеят, но и да се борят с тежката диагноза.

А на следващата година, през септември, своята поява на лекарствения пазар в Страната на неограничените възможности направил и противораковият медикамент "Вектибикс", също дело на специалистите на "Амджен".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.amgenhistory.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиХранене при...НовиниЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиИзследванияЛеченияЗдравни проблемиФизиологияКлинични пътекиСпециалистиПатологияАнкетиНормативни актове