Начало История на медицината Развитие на "Амджен" от 1991 година до 2000 година

Развитие на "Амджен" от 1991 година до 2000 година

От 1991г.

Развитие на "Амджен" от 1991 година до 2000 година  - изображение

През февруари 1991 година американската организация "Амджен" ("Amgen") пуснала на лекарствения пазар в САЩ новия си медикамент "Neupogen" (неупоген). Той бил разработен да се използва от пациенти с намален имунитет, за ефикасна защита срещу различни инфекциозни състояния.

През 1992-ра брандът се превърнал в първата биотехнологична компания в световен мащаб с генерирана печалба от 1 милиарда долара от продажби, което категорично може да се смята за добро постижение. През същата година за президент и за главен оперативен директор на "Amgen" бил избран Кевин Шейрър.

Въпреки че в началото Шейрър не се ползвал с особено голямо доверие сред останалите управители на компанията (най-вече заради образованието си – той бил инженер по аеронавигация, неподходящо  за заеманата позиция), ръководителят бързо успял да накара колегите си, че знае как да работи за успех. Кевин не само бил упорит, но искрено желаел да подпомогне развитието на "Амджен". 

През 1994г. Американската администрация по храните и лекарствата одобрила употребата на гореспоменатия "Neupogen" при трансплантация на костен мозък. През същия период "Амджен" присвоила, също иновативната, американска компания "Synergen".

Три години по-късно своя дебют в продуктовото портфолио направил още един важен препарат на бранда – "Infergen", за лечение на пациенти с хроничен хепатит C.  

През 1998-ма добрата до този момент репутация на "Epogen" (медикаментът на компанията, използван в третирането на анемия), била нарушена от не особено приятна статистика. Тя посочвала, че сред пациентите със сърдечносъдови заболявания, употребявали лекарственото средство, се наблюдавал висок брой на смъртните случаи.

През 2000 година Кевин Шейрър станал главен изпълнителен директор на организацията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.encyclopedia.com/topic/Amgen_Inc.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниИнтервютаМикробиологияНаучни публикацииЛюбопитноСнимкиЛеченияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлИзследванияФизиологияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиБотаника