Начало История на медицината Развитие на детската ревматология от 70-те години на 20-ти век

Развитие на детската ревматология от 70-те години на 20-ти век

От 1940г.

Развитие на детската ревматология от 70-те години на 20-ти век - изображение

Формирането на детската ревматология като отделна подспециалност на педиатрията стартирало с пълна сила през 70-те години на 20-ти век.

Много били факторите, които довели до въпросното събитие, но най-вече то било логически предопределено от осъзнаването (макар и дошло с известно закъснение), че малчуганите страдат от различни от тези на възрастните ревматични състояния. Развитието на имунологията и процъфтяването на новите технологии, както и появата на нови и ефикасни лекарствени средства също допринесли много в тази насока. Преди това Международната лига срещу ревматизма (ILAR) и Американската ревматологична асоциация (ARA) съществували без специални секции, касаещи грижата за деца с тези проблеми.  

През 1971 година Американската ревматологична асоциация основала нова комисия в съвета си, съставена от висококвалифицирани учени, между които Джак Бас, Джеймс Касиди, Честър Финк, Джери Якобс и др. Изброените били натоварени с нелеката задача да открият специален критерий, по който ювенилният ревматоиден артрит да бъде класифициран в системата от ревматични състояния. Този пръв и много необходим критерий станал факт само две години по-късно – през 1973-та.

През 1975-та екип от инициативни специалисти от споменатата по-горе асоциация основал отделен съвет по педиатрична ревматология. През същата година стартирал и специален проект - Pediatric Rheumatology Collaborative Study Group, чиято основна цел била да инициира голям брой педиатрични проучвания върху различни нестероидни противовъзпалителни средства, появили се наскоро на американския пазар. Върху някои от етикетите на тези медикаменти било написано, че не трябва да се употребяват за лечение на деца, тъй като не били достатъчно тествани. Въпросната констатация предизвикала известно смущение в редиците на детската ревматологична общност, тъй като въпросните лекарства били широко използвани в третирането на възрастни. През 1977-ма членовете на Pediatric Rheumatology Collaborative Study Group съставили протокол с направените изследвания и изготвили списък с безопасни и ефикасни препарати, които могат да се прилагат в лечението на най-малките.

През 1976-та съветът на педиатричната ревматология организирал голяма международна конференция за ревматичните заболявания при децата в частично изградения по това време ски курорт в Парк Сити (в щата Юта). На нея присъствали близо 50 човека, между които - водещи ревматолози, имунолози, ортопеди и други експерти. В продължение на седмица последни дискутирали огромен обем от данни, свързани с педиатричната ревматология. Любопитен бил фактът, че на този етап, дори в САЩ, детските ревматолози наброявали не повече от 30 души.

На следващата година Европейският съюз срещу ревматизма и Световната здравна организация спонсорирали голям семинар за класифициране на артритните състояния, наблюдавани при децата в Осло, Норвегия. Събитието се смята за своеобразен старт във формирането на европейската общност от детски ревматолози.

Всички тези събития били важни за развитието на разглежданата тук подспециалност на педиатрията и дали тласък на усъвършенстването на методите за лечение на дечицата, страдащи от ревматични заболявания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nature.com/pr/journal/v58/n5/full/pr2005810a.html#bib25

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСпециалистиНормативни актовеНовиниИнтервютаЛюбопитноВидеоИзследванияАнкетиЗдравни съветиНаправления в медицинатаСоциални грижиСпортОрганизацииЗаведенияАлт. медицина