Начало История на медицината Развитие на кардиологията до 1950 година

Развитие на кардиологията до 1950 година

От 1921г.

Развитие на кардиологията до 1950 година - изображение

Най-съществените и специфични моменти от развитието на кардиологията, както и редица други клинични дисциплини, са формирани най-вече в последната четвърт на ХIХ век. Освен това, кардиологията е значително по-млада от много медицински специалности. Немалко историци твърдят, че тя е "продукт" на многоетапно развитие (по периоди) на природните науки и научно-техническия прогрес.

Освен това, по-нататъшният напредък в разработката на система от медицински идеи, касаещи функцията на кръвообращението (неговата норма и патология) започва да придобива ясно изразен колективен характер благодарение на самоотвержената работа на лекарите. Тази тенденция е резултат от международното сътрудничество между множество учени и медицински институции. Въпреки това, в този процес могат ясно да бъдат отличени имената на някои медици, чиято работа впоследствие се оказва основополагаща за научните трудове на други техни колеги. Сред тях е Томас Луис (1881-1945). Той е сред пионерите в областта на клиничната електрокардиография, автор е на изключително популярно ръководство по сърдечни заболявания (от 1932 година). Джон Паркинсон (1885-1978), който работи съвместно с Джордж Макензи придобива огромен опит и признание в областта на ЕКГ диагностиката и изследванията на заболяването инфаркт на миокарда (тези изследвания са провеждани съвместно между д-р Макензи и неговия ученик Г. Бедфорд и са публикувани през 1928 година в Обединеното кралство).

Друг известен медик, повлиял на развитието на кардиологията като специалонст е Луи Анри (1860-1936). Той е автор на основополагащ труд, касаещ изследователските методи на кръвоносната система и ръководство по заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове (през 1921 година). Доктор Камил Лиан (1882-1969) е един от пионерите на клиничната фонокардиография, автор е на известна медицинска творба, посветена на сърдечната недостатъчност и лечението й с билката дигиталис.

Ернст Ромберг (1865-1933) и Теодор Бругш (1878-1903) са германски лекари, написали изключително ценно медицинско ръководство по кардиология. Медиците Д. Д. Плетнев. Г. Ф. Ланг, Н. Д. Стражеско, В. Ф. Зеленин са основоположници на кардиологията в Русия (те често са наричани в руската медицинска литература "класици" в тази област. След този период новоформираната медицинска специалност й остава единствено да се развива.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

historymed.ru/encyclopedia/categories

Снимка: Healing Touch Hospital

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноЗаведенияСнимкиФизиологияИзследванияПроизводителиЗдравни съветиКлинични пътекиЛечения