Начало История на медицината Развитие на медицинската наука през очите на Андреас Везалий

Развитие на медицинската наука през очите на Андреас Везалий

От 1543г.

Развитие на медицинската наука през очите на Андреас Везалий - изображение

Може да се приеме, че съвременната медицина започва своето развитие около 1543 година, след публикуването на първия пълен учебник по анатомия на човека, "De Humanis Corporis Fabrica", написан от Андреас Везалий (1514-1564). Неговото присъствие в медицинската история маже да се сравни по значимост единствено с това на Хипократ. Големият анатом е класик по образование. Той е знаел гръцки и латински съвършено. Везалий ревностно е изучавал античните автори, уважавал изключително достиженията им, издигайки ги на пиедестал. В този смисъл, можем да считаме, че Везалий е хуманист.

"De Fabrica" е съставен на латински език. Малко учени, ако е имало такива, през шестнадесети век щели да презентират своите констатации на латински. Но Везалий се отказал от латинския, който се говорил от учените на неговото време. Той "пречистил" общия запас от думи, изоставяйки простия разговорен стил на прозата и логическата последователност на мисълта, характеризираща научната литература от този период. Вместо това, Андреас Везалий е въвел отново утвърдената терминология, популярна в отдавна отминали времена. Той възприел тържествения ритмичен стил и риторичния словоред. Накратко, той бил първият анатом, имитиращ "художествената проза" на Цицерон.

Класическият латински стил, благодарение на който Везалий формулирал своите открития, направил доста трудно разбирането на теста на "De Fabrica" от неговите колеги. Много съвременни читатели се чудили защо Везалий "обличал" емпиричните си изследвания в одеждите на толкова изкуствен език. И все пак, медикът смятал, че чрез възстановяването на вярната и точна реч ще може да се "рехабилитират" основите на медицинското знание. Единствено по този начин възраждането на анатомията било осъществимо.

Статията е част от историята на:

4.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/vesalius/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаЛичностиОткритияГеографияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпортСоциални грижиФизиологияТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиОрганизацииПроизводителиОбразованиеБотаникаЛечения