Начало История на медицината Развитие на презервативите от Античността до Средновековието

Развитие на презервативите от Античността до Средновековието

От -150г.

Развитие на презервативите от Античността до Средновековието - изображение

Темата дали презервативите са се използвали от древните цивилизации се обсъжда от немалко археолози, историци и медици. Доказателства за употребата на презервативи са съхранени във френската пещера "Grotte des Combarrelles" и са във вид на скални рисунки. Рисувани са преди 15-20 000 години. В древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим хората предпочитали да живеят в малки семейства. За целта се практикували най-различни методи за контрацепция.

Любопитно да се открие, че тези общества гледани на контрола над раждаемостта единствено като приоритет и отговорност на жените. Контрацептивите били единствено женски. Песарите (спирали) били надежден метод за контрацепция, но често се разчитало и на помощни средства като амулетите. По завоалирани начини в някои исторически източници си описват различни методи и средства за контрацепция при мъжете. Някои от тях поразително приличат на описание на презервативи, открити са разкази, касаещи coitus interruptus и анален секс.

Препаските, носени от египетските и гръцките работници били доста оскъдни и често се състояли от покривало, покриващо главата на пениса. Записки на историци за тези видове препаски твърдят, че мъжете от по-висшите класи са ги носили по време на полов акт. Други обаче се съмняват в достоверността на тази информация. Съществуват документи, че Антонин Либералис е сред първите гърци, които редовно употребявали презервативи през 150 г. пр.Хр.

Легенда разказва за древногръцкият крал Минос. Над него тегнело проклятие. Семенната му течност била съставена от змии и скорпиони. За да защити своите партньорки Минос използвал пикочен мехур от коза , който се използвал като женски презерватив.

Контрацептивите спрели да се ползват в Европа след упадъка на Римската империя през 5-ти век. След този момент документи, доказващи използавнето на песари не били открити до края на 15-ти век. Дори и да са се използвали презервативи по време на съществуването на Римската империя знанията за тях били изгубени след упадъка на древната империя. В медицински документи на мюсюлмани и евреи, датиращи от периода на Средновековието има някои има описани начини за осъществяване на контрацепция от мъжете, включително покриване на пениса с катран. Вярвало се, че обливането на мъже със сок от лук прави невъзможно оплождането.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_condoms

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлГеографияНовиниАлтернативна медицинаЛеченияЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаПсихологияСпортФизиологияСоциални грижиПроизводителиРецептиКомпании и организацииЛичности