Начало История на медицината Развитие на руската фармация в първото десетилетие на 19 век

Развитие на руската фармация в първото десетилетие на 19 век

От 1809г.

Развитие на руската фармация в първото десетилетие на 19 век - изображение

В първите десетилетия на XIX век в Русия се усеща бързото развитие на производителните сили, които довели до възникването на промишлеността и селското стопанство. Постепенно започват да се появяват големи фабрики и предприятия. С общо население от около 36 милиона души през 1804 г. в Русия е имало повече от 2400 компании с около 226 хиляди работници, а до 1825 г. предприятията станали 5260 с 345,000 работници. Руските индустриалци започват да се внасят от чужбина подобрени инструменти, инвентар и машини. В селското стопанство интензивно започват да се въвеждат нови култури, които обещават по-голяма рентабилност.

През 1804 г. бил въведен университетски устав, предвиждащ автономията на университетите, избирането на ректорите, деканите и професорите. След края на Втората световна война през 1812 г., се разширила и базата за обучението на медицинския персонал. Открити били и медицински факултети към университетите в Тарту (1802), Вилна (1803), Казан (1814), Харков (1805), Киев (1841). Подобреното обучение на медицинския персонал допринесло и за въвеждането на обучение по философия и природни науки в средните и висшите училища. До преподавателски работни позиции в университетите започват да се допускат само хората, които са защитили магистърска или докторска степен. В допълнение, през 1828 г. по предложение на академик Г. Парот (1767-1852) в университета в Тарту се организират курсове за обучение на преподаватели, така наречените "професорски институти", в които били обучени много видни руски лекари.

През 1809 г младите руски лекари получават позволение да пътуват до чужди държави, за да закупят всичко необходимо, което може да потрябва ако решат да специализират. До средата на XIX век фармацевтичното образование в Русия било неразривно свързано със здравето и било неразделна част от него. Науката за лекарствата, която се преподавала в университетите включвала фармацията като едно от подразделенията на медицината. Програмата по отделните фармакологични дисциплини се преподавали идентично и за лекари, и за фармацевти. Развиващите се руски медицински медии публикували произведения, касаещи фармацията и различните области на медицината.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаИсторияЛичностиОткритияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноОрганизацииНовиниТестовеПроизводителиНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиСпортСоциални грижиРецептиВидеоКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаникаКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеЛечения