Начало История на медицината Развитие на руските медицински институции до 1930 година, където се преподавало по хирургия

Развитие на руските медицински институции до 1930 година, където се преподавало по хирургия

От 1930г.

Развитие на руските медицински институции до 1930 година, където се преподавало по хирургия - изображение

Любопитен е фактът, че научната подготовка на хирурзите в Русия започнала да се развива много по-рано в сравнение с други страни. Освен това, студентите получавали не само задълбочено обучение – официално те ставали специалисти по хирургия. Така, благодарение на специален указ на цар Алексей Михайлович от 1654 г. били открити нови училища. За целите на обучението на бъдещите лекари, а и за цялостната организация на медицинските професии, в действие влязъл т.нар "Аптекарский приказ". През 1704 година в Санкт Петербург била построена и първата в света фабрика за производство на хирургически инструменти, съществуваща и до днес като завод "Красногвардеец".

Първата болница в Русия е създадена с указ на Петър I през 1706 година в Москва, а през 1707 година, към болницата е разкрита и клиника по хирургия. През 1716 г. и 1719 година в Санкт Петербург благодарение на указ на Петър I отворила врати военната болница "Военный и Адмиралтейский госпитали", към която имало и школи за преподаване по хирургия. За целите на руското образование, скоро след това били направени промени и през 1733 година училищата по хирургия били реорганизирани.

От голямо значение за развитието на науката в Русия бил откритият в Москва (през 1755 г.) университет, към който през 1758 година започнал да функционира и Медицински факултет. В средата на 1798 г. били създадени медицинската и хирургическата академия в Санкт Петербург и Москва. Освен това, в медицинско-хирургическите училища и академиите лекции по хирургия преподавали множество именити чуждестранни лектори.

Първият руски професор по хирургия е K. Щепин (1728-1770). Най-голямо значение в руските медицински училища, където се преподавало по хирургия, се отдавало на знанията по анатомия, както и на практическите упражнения. Пред обучаващите се студенти непрекъснато се провеждали дисекции. В инструкции от XVIII век, предназначени за професорите по хирургия, се препоръчвало:"…да се определи времето на операцията, да се изброи необходимият инструментариум, а той да бъде в такова състояние, като че ще се извършва операция на жив пациент, лежащ в болницата".

През 1844 година Медицинският факултет на Московския държавен университет и Московската медицинско-хирургична академия се слели, което позволило на Медицинския факултет да се фокусира в преподаването на изцяло медицински науки, на обучението на лекарите, както и на различните научни изследвания и клиничната работа. По този начин институцията трябвало да повиши ефективността на обучението в университета като цяло. Медицинският факултет на Московския университет през 1930 г., се трансформирал и станал първият медицински институт в Москва медицински институт. Институцията си изградила заслужено името на учебно заведение, в което бъдещите хирурзи получавали най-добрите знания.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historymed.ru/encyclopedia/categories/?ELEMENT_ID=40

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиСпециалистиЛюбопитноЛеченияНовиниИнтервютаНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияЛайфстайлЗдравни съвети