Начало История на медицината Развитие на техниките за осигуряване на съдов достъп от 1980 до 1992 година

Развитие на техниките за осигуряване на съдов достъп от 1980 до 1992 година

От 1980г.

Развитие на техниките за осигуряване на съдов достъп от 1980 до 1992 година - изображение

През 1980 година се публикува научен труд, написан съвместно от медиците У. Гейс и Гиачино. Той носи заглавието: "Тактически план за осигуряване на съдов достъп за хемодиализа". Трудът се оказва доста полезен за историята на осигуряването на съдов достъп за хемодиализа, защото съдържа цяла колекция от иновативни и креативни идеи, свързани  с начините за направата на артериовенозни фистули, както и на различни  присадки.

Ерата на перкутанната и транслуминалната ангиопластика за осигуряване на съдов достъп започва с публикуването на труда на Дейвид Гордън и Сидни, който е базиран на работата на Грюнтциг: "Лечение на стенотични лезии по диализните фистули и шънтовете за достъп чрез транслуминална ангиопластика ".

Г. Крьонунг (от Бон, Германия) публикува основополагащи идеи, относно това как различните видове канюлизация  се отразяват на ремоделирането на съдовете, където е фистулата. Той показва, че канюлизацията понякога може не само да унищожи вената, но и да окаже съществено значение за бъдещото ремоделиране. Въпреки това канюлизирането може да се окаже ефективно средство за превенция на образуването на аневризми и стенози.

За пациентите с изчерпана съдова анатомия и в двете ръце или стенози по протежението на субклавиалната вена, устойчиви на интервенция, д-р Хосе Поло (Мадрид, Испания) въвежда понятието "брахиално-шийна политетрафлуороетиленна фистула за хемодиализа". Впоследствие манипулацията се превръща в брилянтно решение при пациентите, на който може да се създаде анастомоза, при която се свързва присадката към вената с помощта на вътрешната югуларна вена.

Докато ангиографските и радиологичните техники станат широко приети, неинвазивните ултразвукови техники, използвани предимно от нефролози напредват съвсем бавно. Появява се забележителната статия на Барбара Нонаст-Дениъл (Хановер, Германия), която носи заглавието: "Цветна оценка с ултразвуков доплер на артериовенозни хемодиализни фистули". Чрез тази оценка за лекарката става възможно да получи точните анатомични и функционални параметри, които са полезни за ръководене на хирурга и за оптимизиране на процедурата при първите операции за осигуряване на съдов достъп. Манипулацията позволява и наблюдение на функциите, извършващи се чрез съдовия достъп по време на процеса по проследяване.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://ndt.oxfordjournals.org/content/20/12/2629.full#sec-5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКлинични пътекиНовиниФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСпециалистиНормативни актовеЗаведенияСнимкиМедицински изследванияИнтервютаАлтернативна медицинаБотаникаОрганизацииЛайфстайлСпортДиетиПсихологияСоциални грижиГеографияАнкетиЛичности