Начало История на медицината Развитие на "Рош" през 90-те години на 20-ти век

Развитие на "Рош" през 90-те години на 20-ти век

От 1990г.

Развитие на "Рош" през 90-те години на 20-ти век  - изображение

Деветдесетте години на 20-ти век се характеризирали с изключително голяма динамика в развитието на швейцарския фармацевтичен бранд "Рош". С цел разрастване и печелене на популярност, през 1990г. управителите на организацията се сдобили с мажоритарен дял от водещата британска биотехнологична компания "Genentech Inc".

За да затвърди челната си позиция на световния здравен пазар, на следващата година "Рош" придобила и "Nicholas" – голям европейски производител на медикаменти, продавани без лекарско предписание.

През 1994г. американската "Syntex Corporation" също станала част от голямото семейство на швейцарския гигант и била прекръстена на "Roche Bioscience". Последната се превърнала във важен изследователски център, в който били заети общо 5,000 професионални кадри, занимаващи се с проучвания, производство и маркетинг. В края на 90-те Рош присвоила "Boehringer Mannheim" и "Corange Group", който бизнес ход я превърнал в лидер в производството на диагностични продукти.Естествено, през всичкото това време швейцарската организация продължила да обогатява портфолиото си с нови и нови продукти. През 1990г. своя "дебют" на пазара направил медикаментът "Инхибейс" ("Inhibace"), който притежава aнтихипертензивен ефект. Следващите в "екипа" били "Мабтера" – лекарство, използвано успешно в третирането на ракови състояния; "Зенапекс" от 1997г. ("Zenapex"), употребяван срещу отхвърлянето на органи след трансплантация.

Любопитното е, че "Инхибейс" бил първият продукт на "Рош", чийто дизайн бил създаден с помощта на компютърна моделираща техника, за което през 1999г. компанията била удостоена с международния приз Prix Galien за фармацевтични нововъведения.

През 1991г. швейцарският гигант откупил от американската биотехнологична компания "Cetus Corporation" правата за използване на т. нар. експериментален метод полимеразна верижна реакция, което разширило възможностите на бранда да създадава по-добри диагностични тестове. През 1995г. научният екип на "Рош" разработил т.нар. протеазни инхибитори, използващи се в третирането на СПИН. 

В края на разглеждания период за главен изпълнителен директор на бранда бил назначен Франц Хюмър, който малко по-късно щял да оглави и борда на директорите.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.roche.com/about/history.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноБотаникаСнимкиНовиниМикробиологияТестовеАлт. медицинаВидеоЛайфстайлИнтервютаНормативни актовеЛеченияОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЗдравни съветиПатологияФизиологияАнкетиКлинични пътеки