Начало История на медицината Развитие на "Сандоз" от 1917 година до 1939 година

Развитие на "Сандоз" от 1917 година до 1939 година

От 1917г.

Развитие на "Сандоз" от 1917 година до 1939 година - изображение

Още по време на Първата световна война, на първи октомври 1917-та, към екипа на швейцарската компания "Сандоз" се присъединил още един много ценен кадър, а именно – професор Артур Стол, който оглавил новосъздадения фармацевтичен отдел.

Самият Стол съвсем не е бил кой да е. Още преди да заработи в организацията, биохимикът се сдобил с отлична репутация на голям професионалист заради тясното си сътрудничество с Нобеловия лауреат Ричард Уилстатър. Двамата проучвали характеристиките на хлорофила и ензимите. Иначе казано, Артур притежавал уменията и преди всичко –  опита, да борави с деликатни естествени субстанции и можел да се окаже изключително полезен в областта на фармацевтичната индустрия, а в частност - и за развитието на самия бранд.

Както можете да се досетите, професорът веднага стартирал серия от експерименти с научни цели. Само няколко месеца след назначаването си, на следващата 1918-та, той успял да изолира ерготамина в т. нар. паразитна гъба мораво рогче, срещаща се при различни житни и тревисти растения. Въпросният агент се проявил като отлично кръвоспиращо средство, но първоначално водещите лекари се притеснявали да го използват заради многобройните странични ефекти, които се наблюдавали при употребата му. Артур Стол и колегите му провели редица тестове и установили, че дозата е от изключително значение в производството на препарат, съдържащ ерготамин, и, че тази дозировка трябва да не е твърде голяма, защото, в противен случай, може да създаде риск за здравето.

След като фармацевтичната концепция била изяснена, на пазара се появил продуктът "Гинерген" ("Gynergen"), който много скоро се превърнал в често използвано лекарство в гинекологията, а по-късно намерил приложение и в лечението на мигрена. И днес ерготаминът е един от водещите агенти в портфолиото на "Сандоз".

През годината, ознаменувала откритието на Стол и екипа му, била основана още една дъщерна компания на бранда – този път отвъд Океана, в САЩ. През 1929-та пък още един добре известен препарат на организацията направил своя своеобразен дебют –  "Сандоз Калций", чиято поява дала тласък на развитието на модерната терапия с калций. Едновременно с това, врати отворил и специален химически отдел (за текстил, кожа и хартия).

През 1939-та компанията променила името си на "Chemical Company Kern & Sandoz to Sandoz Ltd" и направила своите първи стъпки в агробизнеса. През тази година швейцарският учен Алберт Хофман, който също бил част от екипа на бранда, за пръв път синтезирал ЛДС (една история обаче, която възнамеряваме да ви разкажем в детайли в отделен материал).

В заключение, можем да кажем, че само за няколко десетилетия компанията реализирала бърз прогрес, който щял да продължи и занапред.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sandoz.com/about_us/Sandoz_history.shtml

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиХранене при...СпортЛеченияБотаникаСъставкиПатологияЗаболявания (МКБ)СнимкиФизиологияИзследванияЕ-тата в хранитеНормативни актовеКлинични пътеки