Начало История на медицината Развитие на "Такеда" от 1946 година до 1978 година

Развитие на "Такеда" от 1946 година до 1978 година

От 1946г.

Развитие на "Такеда" от 1946 година до 1978 година  - изображение

През 40-те години на 20-ти век управителите на японската фармацевтична компания "Такеда" ("Takeda") получили позволение от властите в Страната на изгряващото слънце да изградят предприятие на мястото на разрушения военноморския арсенал в Хикари (Hikari, в японската префектура Yamaguchi). След Втората световна война това било първото кътче японска обществена земя, използвана за частен интерес.  

Новият фармацевтичен завод отворил врати през 1946г. и заработил с пълна сила, наред с този в Осака, създаден няколко години по-рано. Първоначално, в Хикари започнали да се произвеждат ваксини. По това време животоспасяващите субстанции били изключително необходим лекарствен ресурс в Япония, тъй като влошените условия на живот въвлекли жителите й в нова борба - този път с различни и тежки инфекциозни заболявания.

През 1949-та акции на Такеда започнали да се търгуват на борсите в Токио и Осака. А на следващата година компанията стартирала продажбата на първите мултивитамини, предлагани в Япония – т. нар. "Panvitan".

Като стана дума за медикаменти, през 1954-та научният екип на организацията успешно разработил специален продукт, повишаващ абсорбцията на витамин B1 в организма, който бил наречен "Alinamin". Именно по същото време брандът започнал да осигурява безплатни доставки от витамини за японския народ. Целта била по този начин да се подобри здравословният статут на гражданите, нарушен заради недостига на храна, както и от върлуването на голям брой болести по време на и непосредствено след войната.

Във връзка с тези благотворителни прояви, в началото на 60-те "Takeda" създала своя фондация ("Shoshisha"), която била своеобразно продължение на благотворителната дейност, стартирана от Чобей Такеда V през 1923г. Още тогава споменатият ръководител на компанията използвал собствени пари, за да спонсорира отличили се с постиженията си студенти с финансови затруднения.

От 1962-ра "Такеда" се радвала на истински период на разрастване, завладявайки фармацевтични пазари в цяла Азия. Организацията отворила свои предприятия и маркетингови фирми в Тайван, във Филипините, в Тайланд и в Индонезия.  

През 1963г. "Takeda" спонсорирала създаването на специална научна фондация, която да подпомага развитието на различни иновации в сферата на науката и да окуражава и подкрепя проучвания в разнообразни области.

А разглежданият в този материал период някак логично завършил с навлизане на Такеда на европейските пазари, което станало през 1978г. – първо във Франция, а след това в Германия и Италия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.takeda.com/company/history/1945.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСъставкиФизиологияЛюбопитноЛечения