Начало История на медицината Развитие на "Тева" от 2000 година до 2010 година

Развитие на "Тева" от 2000 година до 2010 година

От 2000г.

Развитие на "Тева" от 2000 година до 2010 година - изображение

През 2000 година израелската компания "Тева" ("Teva") постигнала рекорд по продажби. Въпреки че в основния й пазар – американския, се наблюдавало известно забавяне на икономическия растеж, това изобщо не се отразило негативно върху развитието на организацията.

Напротив, до известна степен даже се оказало благоприятно. Икономическите спадове накарали управителите на компанията да останат нащрек и да реализират известни ограничения в разходите. Така, вместо върху продажбата на скъпи маркови лекарства, те се фокусирали основно върху предлагане на генерични техни еквиваленти. Периодът бил добър за "Teva" и поради още една причина: патентът на голям брой фармацевтични продукти със завиден пазарен потенциал скоро щял да изтече – идеална бизнес ситуация за израелския бранд.

Може би се досещате, че разглежданият етап от развитието на фирмата отново бил свързан с поредица от придобивания, както и с добавяне на много нови лекарствени препарати в асортиментовата й листа.

Междувременно, през 2001-ва "Тева" спечелила съдебно дело срещу британския гигант "GlaxoSmithKline" ("GSK"), свързано с патента на медикамента "Relafen" на GSK срещу артрит. В резултат, израелската компания получила правото да произвежда генеричен еквивалент на лекарството. През 2002-ра "GlaxoSmithKline" пак се оказала на губещата страна, когато патентът на антибиотика й "Аугментин" ("Augmentin") бил обявен за невалиден.  

Научният екип на "Teva" успял да разработи и своя "версия" на медикамента "Рокалтрол" ("Rocaltrol") за лечение на остеопороза и на пациенти с бъбречна недостатъчност. Впоследствие, антидепресантът "Ремерон" ("Remeron") също се озовал в продуктовото портфолиото на организацията.

През 2002-та изпълнителният директор на фирмата бил сменен и ръководното място на "ветерана" Ели Хурвитц било заето от също толкова успешния Израел Маков. Съвсем очаквано, глобалната експанзия на компанията продължила с присъединяването на френското подразделение за производство на генерици на "Bayer Pharma AG" и на химическата компания "Honeywell Pharmaceutical Fine Chemicals" с няколко производствени предприятия в Италия.

През 2005-та иновативното лекарство на "Тева" за третиране на болестта на Паркинсон - "Азилект" ("Azilect"), направило своя пазарен дебют в Израел, както и в Европа, а на следващата година – в САЩ.

През 2008-ма Тева, заедно с базираната в Япония компания "Kowa", създала общ бранд - "Teva-KOWA Pharma", чиято основна мисия била да снабдява с генерични продукти японския пазар. А в края на тук разглеждания период, през 2010-та, германският производител на генерици – "Ratiopharm", също се присъединил към голямото семейство на израелския бранд.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.tevapharm.com/about/history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСтатистически проучванияИнтервютаНаучни публикацииСнимкиЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаСпортЛеченияПсихологияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлФизиологияОрганизации