Начало История на медицината Разпределение на опасните медикаменти в руските аптеки до 1846 година

Разпределение на опасните медикаменти в руските аптеки до 1846 година

От 1846г.

Разпределение на опасните медикаменти в руските аптеки до 1846 година - изображение

През 1846 г. в Русия са въведени нови правила, касаещи търговията на дребно с извънаптечни токсични вещества, които са разпределени в три основни групи. След известно време тези регламенти са се променили, но това се е случило 6 години по-късно. Силните и отровни вещества, от своя страна, се разпределят в 4 групи. В този си вид, правилата за съхранението на тези вещества били описани в специален закон, влязъл в сила през 1857 година. Съгласно неговия текст, продажбата на токсичните вещества е разрешена само извън аптеките в суров вид - чисти, а не в смеси. "Списък А" включвал малък брой вещества, сред които са арсена и живака. Продажбата на вещества от списък А била разрешена само на търговци.

B списък Б били включени азотната и солната киселина, бромът, оловните съединения, калиевият хидроксид, както и боите, арсеновата мед. Тези вещества се продавали на лицата, само след представянето на удостоверение за благонадеждност.
Веществата в списък В се причислявали  токсичните вещества, които имали само фармацевтична употреба. Списъкът включва алкалоидите (атропин, аконитин, вератприн, бруцин, кодеин, колхицин, стрихинин), някои киселини, живачни съединения, барий, етер и други вещества. Веществата от този списък можели да се продават само в аптеките, болниците и лекарите.

Към списък Г се причисляват лечебните растения, съдържащи токсични вещества, които се продавали в руските аптеки от местни лекарствени растения. В селските райони на тези суровини се разпространявали свободно, а в градовете - само от аптеките или специализираните магазини.

Продажба на всички останали (конвенционални) лекарства се уреждала по правилата на руската фармацевтична харта от 1836 " Въпреки рестрикциите срещу извънаптечната търговия на опасни вещества тази опасна тенденция продължила във все по-голям мащаб до 1917 година.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияОткритияНовиниКлинични пътекиЛайфстайлГеографияСнимкиАптекиПроизводителиЛюбопитноНормативни актовеЛичностиХранене при...БотаникаЗдравни съветиСпециалистиРецептиЛеченияАнкетиТестовеСпортАлт. медицинаОрганизацииСоциални грижиВидеоКомпании и организации