Начало История на медицината Разпространение на идеята за контрол на раждаемостта на Мари Стоупс

Разпространение на идеята за контрол на раждаемостта на Мари Стоупс

От 1920г.

Разпространение на идеята за контрол на раждаемостта на Мари Стоупс - изображение

След като Мари Стоупс се възстановила от продължително боледуване се връща на работа през 1920 г. Ангажира се с публичното отговаряне на писмата от нейни читатели, които търсят съвети за брака, секса и контрола на раждаемостта. Тя изпратила госпожа E. Мейн да разпространи писмата на работещите майки с посланието си за контрол на раждаемостта сред бедните квартали на източен Лондон. Г-жа Мейн се свързвала с около 20 семейства на ден, но след няколко месеца тя се върнала при Стоупс с наблюдението, че работническата класа е просто твърде недоверчива към „добронамерените натрапници“.

Вероятно тази липса на успех кара английската авторка да предприеме различен подход за разпространение на нейното послание на бедните. Конференция на англиканските епископи щяла да се проведе през юни (1920 година). Мари Стоупс изпраща съобщение, адресирано до епископите, коeто започва с:
"Обръщам се към вас, говорейки в името на Бога. Вие сте неговите свещеници. Аз съм негов пророк. Искам да говоря с вас за тайните на мъжете и жените."
Книгите на Стоупс, разглеждащи пълноценните сексуални отношения между съпрузите се приема добре от по-образованите читатели от средната класа. Отговорът на католическите епископи обаче не е никак добър, а отношението им е изключително нетолерантно. Мнението на църквата за трудовете на Стоупс се обединява в твърдения, насочени срещу "преднамереното толериране на сексуалните съюзи". Книгите на Стоупс са заклеймени заедно с "неприличната литература, предразполагащи пиеси и филми на открито или тайната продажба на контрацептиви". Рязката реакция на Католическата църква дава началото на открит конфликт с английската авторка, който продължава до края на живота й.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Stopes

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлНовиниГеографияОткритияСнимкиНормативни актовеСпециалистиЛюбопитноЗаведенияПсихологияЛеченияСпортАлтернативна медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаХранене при...Социални грижиМедицински изследванияПроизводителиОрганизацииКлинични пътекиРецептиКомпании и организацииТестовеОбразованиеАнкети