Начало История на медицината Разработване на ПАП теста за ранно диагностициране на рак на маточната шийка през 1928 година

Разработване на ПАП теста за ранно диагностициране на рак на маточната шийка през 1928 година

От 1928г.

Разработване на ПАП теста за ранно диагностициране на рак на маточната шийка през 1928 година - изображение

ПАП тестът, по-широко известен с термина цитонамазка, бил разработен в края на 20-те години на 20-ти век от гръцкия патолог Георге Николас Папаниколау. Със своите неуморни експерименти, специалистът допринесъл много за изясняване на физиологията и цитологичните характеристики на женската полова система и, като цяло, обогатил тогавашните знания и представи за болестта рак.

Малко биография

Папаниколау бил роден на 13 май 1883-та в гръцкия град Кими, в семейство с четири деца. Като малък, той проявявал интерес към музиката и към хуманитарните специалности, но, повлиян от баща си (медик по професия), в крайна сметка решил да завърши медицина в Атинския университет, което станало през 1904 година.

След дипломирането си, младежът попаднал в армията в ролята на асистент-хирург, но за кратко. После се завърнал в родния си град и през следващите две години обгрижвал болни хора от проказа в покрайнините на населеното място, което извършвал с голямо състрадание и разбиране към страдащите. Все пак, желанието му да се развива в научната област надделели и гъркът заминал за Мюнхен, където през 1910-та се сдобил и с диплом по зоология.  

От Гърция за Америка

С избухването на Първата балканска война през 1912-та Николас се посветил на военна служба като лейтенант в гръцкия медицински корпус. Едновременно с това, той започнал все по-усилено да се интересува от възможностите да направи кариера в САЩ. В крайна сметка, през октомври 1913г. специалистът емигрирал заедно в жена си в Ню Йорк

Стъпвайки на американска земя, съпрузите не разполагали с почти никакви финансови средства и били принудени да започнат каквато и да е била работа, за да оцеляват. Така, бъдещият откривател на цитонамзката временно щял да работи в магазин, като музикант и като какво ли още не.

През 1914-та експертът най-накрая получил предложение за работа от управата на патологичното отделение на нюйоркския университет и от отдела по анатомия в медицинския университет „Корнел“.

За откриването на ПАП теста

В началото на научната си кариера, Папаниколау стартирал своите проучвания, ползвайки като основни "участници" в тях морски свинчета. През 1916-та, докато изучавал половите хромозоми, гъркът стигнал до заключението, че продължителността на репродуктивните цикли на експерименталните животни лесно може да бъде "засечена" чрез съвсем опростено изследване на вагиналните им секрети.

От 1920-та, след като събрал достатъчно данни, специалистът се фокусирал основно върху разследване на цитопатологията на човешката репродуктивна система, където, всъщност, били насочени генералните му интереси. Николас останал безкрайно доволен и впечатлен, когато успял да наблюдава съвсем ясно разликите в цитологията на нормалните и злокачествените клетки на маточната шийка, установени чрез обикновена намазка от тампон, наблюдавана под микроскоп.  

Научната му публикация по темата излязла през 1928-ма и макар че не била удостоена с нужното внимание от колегите му в Страната на неограничените възможности, гръцкият учен съвсем не бил толкова разочарован, тъй като имал достатъчно поводи за радост. През същата година Николас станал американски гражданин и бил повишен в асистент-професор в университета "Корнел". Заедно с гинеколог-патолога д-р Хърбърт Траут, гръцкият експерт провел мащабно проучване в болницата "New York Hospital". Съвместният им научен труд, публикуван през 1943-та - "Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear", предоставял богата информация, касаеща рака на маточната шийка.

Вътре в детайли били описани физиологичните изменения, които могат да се наблюдават по време на месечния цикъл, влиянието на хормоните върху него и в подробности била разгледана злокачествената природа на вагиналната цитология. По-важното е, че гъркът и екипът му доказали, че чрез обикновени натривки, взети от влагалището и от шийката на матката, наблюдавани под микроскоп, анормалните промени коректно можели да бъдат квалифицирани. Простата процедура, която днес повечето от нас познават под наименованието цитонамaзка, много бързо била възприета за основен стандарт в ранната проверка и диагностицирането на рак на маточната шийка.

От гледна точка на историческата достоверност обаче, трябва да споменем, че гръцкият специалист не бил първият, занимаваш се с тази медицинска проблематика. През 1927-ма един румънски учен - Aurel Babes, използвал специален платинен инструмент, за да "събира" клетки от шийката на матката на жени и да наблюдава болестта рак. Все пак, Папаниколау се смята за създател на ПАП-теста, тъй като двата метода били определени от специалистите като различни.

Заради своите постижения Георге Николас Папаниколау бил удостоен с много почести и награди както в собствената си страна, така и в САЩ.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613936/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиИзследванияНовиниЛеченияЛюбопитноПатологияСпециалистиЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияАнкетиБотаникаНормативни актовеКлинични пътеки