Начало История на медицината Ранен клиничен период на сърдечните трансплантации. Втора част

Ранен клиничен период на сърдечните трансплантации. Втора част

От 03.12.1967г.

Ранен клиничен период на сърдечните трансплантации. Втора част - изображение

Веднага след извършването на първата сърдечна операция на 3 декември 1967 г в Южна Африка процедурата е повторена в медицинския център на Маймонид в Бруклин, Ню Йорк. Д-р Адриан Кантровиц е ръководител на екипа, присъствал по време на извършването на първата трансплантация в Кейптаун, Южна Африка. Братът на хирурга е талантлив инженер. Заедно те разработват и първата успешна за клинична употреба вътреаортна балонна помпа. Кантровиц и неговият екип натрупват значителен опит в лабораторията по сърдечни трансплантации. Медикът мисли, че извършването на сърдечна трансплантация на кученца в лабораторията е по-успешно поради по-младата имунна система, която би атакувала почти веднага алографта. Ако тези разсъждения се приложат за човешките същества, следва детските трансплантации да бъдат по-успешни. Бебетата, родени с малформации, несъвместими с живота биха могли да бъдат донори.

Месец по-късно Шъмуей също извършват успешна трансплантация, успявайки да се справят с доста сериозен проблем в операционната зала. Сърцето на донора е много по-малко от това на реципиента; следователно, хирурзите трябва да свържат съдовете по специфичен начин, за да спасят пациента. Той се лекувал предоперативно с азатиоприн, метилпреднизолон, преднизон, азатиоприн и метилпреднизолон. Трябвало да се поддържа лечение с тях и след операцията. Но не тъканното отхвърляне е източникът на проблеми при този пациент. Олигурията е състоянието, което го е измъчвало през целия постоперативен период. Този проблем наложил и извършването на 2 лапаротомии, като при втората манипулация пациентът направил сепсис и починал на 15-ия следоперативен ден.

Друг тип ранно клинично проучване е проведено от Куули в медицинския университет "Baylor University College". Благодарение на неговия труд преживяемостта на трансплантираните пациенти се увеличила 2 пъти в сравнение с предишни проучвания. В началото на май 1968 г. Кули и неговият екип извършва 10 сърдечни трансплантации на хора, една "сърце-бял дроб", дори трансплантира на пациент ксенографт от овца. Групата на Кули съобщава, че 7 от получателите на човешко сърце са живели 4,5 месеца след трансплантацията, което е немалко постижение.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Daniel J. DiBardino, "History and Development of Cardiac Transplantation"ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниНормативни актовеСпециалистиЛеченияЛюбопитноМедицински изследванияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииХранене при...Здравни съветиСпортАнатомияКлинични пътекиБотаникаЗаведенияАлтернативна медицинаРецептиКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография