Начало История на медицината Ранни руски източници, разказващи за третирането на урологичните заболявания

Ранни руски източници, разказващи за третирането на урологичните заболявания

От 1100г.

Ранни руски източници, разказващи за третирането на урологичните заболявания - изображение

От съвременна гледна точка знаем, че урологията е медицинска дисциплина, изучаваща етиологията, патогенезата, диагностиката и лечението на заболяванията на отделителната система, мъжката полова система, болестите на надбъбречната жлеза и различните патологични състояния в ретроперитонеалното пространство.

В различните етапи от своето развитие, широкият спектър от интереси на уролозите търпи различни промени. Със сигурност може да се твърди, че тази тенденция и към днешна дата е в сила. Тя зависи до голяма степен от новите технически възможности и съвременните постижения на науката, особено когато границата между отделните медицински дисциплини варира.

Историята на развитието на медицинските науки и лечебното изкуство дава богат илюстративен материал по отношение не само на разбирането на „еволюцията” на този вид познания и възможности, но и на оценката на бъдещите перспективи за съзнателното им развитие.

Ако трябва да бъдем искрени, то ще кажем, че е  трудно да се определи със сигурност каква е датата на обособяване на урологията, която е стара, почти колкото самото човечество. Освен това, може да се приемат като грешка опитите да се дефинира и определи точното създаване и развитие на която и да е медицинска дисциплина. Все пак, всяка от тях разполага и борави с определен набор от научни познания, които в известна степен, са в изолация от комплексния път на развитие на медицинската наука като цяло.

Като пример за казаното по-горе, ще дадем руската народна медицина. Тя е толкова стара, колкото и историческият живот на руския народ. С разпространението на религията и централизацията на държавната власт руснаците постепенно започват да заимстват медицинските познания, натрупани от съседните народи. Византия, която в този период е в разгара на своето културно развитие, е сред нациите, повлияли в голяма степен на Русия. Пример за това е киевският пещерен манастир, в който практикуват византийски лечители. За съжаление, данните, които остават след тях, са оскъдни и фрагментарни, особено по отношение на урологичните грижи.

Информацията за най-ранното медицинско ръководство, което е основополагащо за руското лечебно изкуство достига до съвременните учени чрез лекаря Евпраксий (1108-1180). Трудът му носи заглавието "Алима". В осмата глава на ръководството са дадени препоръки за диагностицирането на различни заболявания, както и физичните свойства на урината. Намират се и някои съвети за третиране на болестните състояния на пикочните пътища. Може да се твърди, че тази медицинска творба поставя началото на урологията в Русия.

Немалко медицински историци са на мнение, че информацията, включена в ръководството е от произведенията на Авицена (980 - 1037) - един от най-известните лекари-енциклопедисти на Централна Азия. Той е автор на над 20 медицински творби, най-известна от които е "Канон на медицината". Немалко място в "Канона" е отделено на диагностиката и лечението на бъбречните заболявания, на тези пикочния мехур и уретрата, както и на подробности за оперативното лечение при камъни в пикочния мехур. Може да се открие информация за направата на редица лекарства за този вид състояния. Авицена е създател на ценни указания и техники за катетеризация на пикочния мехур.

По статията работи: Виктория Милова


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historymed.ru/encyclopedia/categories/?ELEMENT_ID=37

Снимка: denverurology.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСпециалистиНовиниСнимкиИзследванияОрганизацииЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеКлинични пътекиЛюбопитноВидеоЗаведения