Начало История на медицината Ребека Кръмплър: първата жена лекар от афроамерикански произход в САЩ

Ребека Кръмплър: първата жена лекар от афроамерикански произход в САЩ

От 1831г.

Ребека Кръмплър: първата жена лекар от афроамерикански произход в САЩ - изображение

Въпреки че за Ребека Лий Кръмплър се знае малко /и на практика не могат да бъдат открити нейни снимки/, името й заслужено е намерило своето място в историята на медицината в Страната на неограничените възможности. От повечето специалисти се приема за първата жена от афроамерикански произход, получила медицинско образование в САЩ. Нещо повече, през 1883-та била публикувана нейна книга със здравни съвети за жени и деца, носеща заглавието "Book of Medical Discourses", базирана на записки от дневника й. Четивото се смята за един от първите специализирани документи, касаещи медицинската област, сътворен от афроамерикански медик, при това – от женски пол. Като оставим настрана безспорно полезното съдържание на "Book of Medical Discourses", книгата дава и известна, макар и оскъдна, представа за дейността и личността на Ребека.

Американката била родена през 1831 година в малкия американски щат Делауеър. Историята разказва, че в избора си на лекарска професия тя била повлияна от нейна леля, която имала навика да се грижи за болни свои съседи. През 1852 година дамата се преместила в Чарлстън, Масачузетс, където работила като медицинска сестра, макар и без нужния лиценз. Припомняме ви, че първото американско училище, специализирано в подготовката на кадри в областта на сестринските грижи, било основано чак през 1873 година. През 1860 година Кръмплър била приета в женския медицински колеж "New England Female Medical College" и четири година по-късно се дипломирала успешно. Независимо от факта, че през 1873-та учебното заведение било затворено, тя се превърнала в първата афроамериканка с медицинска диплома.

За кратък период от време лекарката практикувала в Бостън, след което, през 1865 година, се преместила да живее и да работи в Ричмънд, Вирджиния. По нейните думи, съхранени в гореспоменатия труд, градът предоставял чудесни възможности за осъществяване на мисионерска дейност, както и за натрупване на нови знания и опит в третирането на детските и женски здравословни проблеми. Ребека се присъединила към други чернокожи медици, поели ангажимент да се грижат за здравето на освободените роби и да увеличават достъпа им до медицински услуги. Твърди се, че американката се отказала от активната си практика през 1880 година, премествайки се в Хайд Парк, Масачузетс.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_73.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Личности