Начало История на медицината Респиратометър на Колинс от 1928 година

Респиратометър на Колинс от 1928 година

От 1928г.

Респиратометър на Колинс от 1928 година - изображение

През 1928 година компанията „Warren E. Collins, Inc.” Създава първия апарат, подпомагащ дейността на белите дробове по време на операция. Колинс, който е  притежател на компанията е бил известен производител на инструменти за респираторна диагностика.

Първият 9-литров респирометър се е използвал от 1930 до 1960година. Той записвал белодробните и сърдечните функции на пациентите, било в състояние на покой или в движение. Сред тях са дихателният обем (количеството въздух, поемано с всяко вдишване), максималният дихателен капацитет (количеството въздух, поемана чрез бързо и дълбоко дишане), кислородният дефицит (индикация за ниско кръвно ниво на кислорода) и количеството въздух, което човек можел да издиша, след най-дълбокото си вдишване. Апаратът съдържал абсорбент на въглеродния диоксид и Baralyme, който позволявал на пациентите да дишат многократно собствения си въздух. Резултатите от всички тези тестове са били записвани върху хартия на въртящ се барабан.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/651/collins-respirometer

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияЛеченияСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноПроизводителиРецептиЛайфстайлНормативни актовеГеографияХранене при...ПсихологияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиЗаведенияАнкети