Начало История на медицината Респиратор на Морх от 1954 година

Респиратор на Морх от 1954 година

От 1954г.

Респиратор на Морх от 1954 година - изображение

Д-р Ернст Тайер Морх (1908-1996) е първият датски лекар, който е специализирал анестезиология. Той се е застъпвал горещо за прилагането на контролирано изкуствено дишане по време на операция. За тази цел през 1945 година медикът е създал специален апарат. По време на Втората световна война д-р Морх се е сражавал в датската съпротива. След края на войната, той се е борил за признаване на специалността му в Дания. Впоследствие, през 1949 година медикът е емигрирал в САЩ, където продължил работата си в областта на механичната вентилация.

Снимката по-долу показва третият модел на създадения от д-р Морх респиратор („Morch's Piston Respirator”). Медикът е изработил апарата съвместно с компания „V. Mueller Company of Chicago”. Респираторът е представен през 1954 г. Апаратът осигурявал непрекъснато подпомагане на дихателния процес, което било особено полезно за пациентите, жертви на заболяването полиомиелит.

Респираторът функционирал с овлажнен въздух, който достигал до белите дробове на пациента, а можело и допълнително да се добави кислород в сместа за обдишване. По време на международната полиомиелитна епидемия в Европа (през 1950-те години) на пазара са се предлагали много видове респиратори. Въпреки това, в САЩ респираторът на Морх се оказал една от малкото алтернативи на апаратите, известни с името „железни дробове”.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/64/mueller-morch-piston-respirator-

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛеченияЛюбопитноФизиологияЛайфстайлСпортЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиНормативни актовеОткритияГеография