Начало История на медицината Рецепти и съвети, популяризирани от "College of Physicians", касаещи превенцията и лечението на чумата в Англия от 17 век

Рецепти и съвети, популяризирани от "College of Physicians", касаещи превенцията и лечението на чумата в Англия от 17 век

От 1644г.

Рецепти и съвети, популяризирани от "College of Physicians", касаещи превенцията и лечението на чумата в Англия от 17 век - изображение

Лондонският "College of Physicians" е бил сред английските институции, които са се погрижили всячески да публикуват и популяризират разпространените полезни съвети, касаещи лечението и превенцията над разпространението на чумната епидемия в Англия през 17 век.

Сред тези полезни рецепти можело да се открият предложения за прочистването на въздуха, които включвали приготвянето на специални лечебни смеси. За приготвянето на една от тях се изисквало в спиртник да се изгорят розмарин, хвойна, тамян (някои съветвали да се добави и лавандула или салвия). Вярвало се, че образуваният дим прочиства въздуха и възпрепятства разпространението на чумата.

Записки на работещи в медицинската институция съветвали да се ползват лечебни смеси, приготвени от оцет и билки: "Вземете известно количество силен оцет, смесете го с розова вода, 10 клонки розмарин. Сложете сместа в метален съд и го поставете над огнището да се изпарява течността".

За по-бедните била предвидена следната по-икономична рецепта: "Вземете шепа седефчета и пелин и ги стрийте. Поставете ги в пръстен съд с оцет и го запечатайте добре. При опасение от заразяване с чума, потопете парченце гъба, която да носите със себе си, за да може често да вдишвате от сместа (този текст може да се открие в "Logos alexipharmakos or Hyperphysicall Directions in Time of Plague" от 1644 година).

Като превантивна мярка срещу заразяване с опасното инфекциозно заболяване, облеклото на хората трябвало да се поддържа чисто и добре проветрено, особено ако лицата влизали често в контакт със заразени от чума. Освен това, любопитен е фактът, че се наблюдавала характерна сезонност при чумната епидемия. Вероятно по тази причина се предвиждала и известна сезонност в съставките за направата на лечебните смеси, които да третират заболяването. Например при: "лятната чума, с хляб трябва да се приемат ястия, които се сервират с пикантни и лютиви сосове, а през есента хлябът трябва да се накисва със сок от плодчетата на билката кисел трън".

Много от стандартните Галенови лекове - кръвопускане, слабителни и супозитории, намирали място и при съветите за предпазване от чума, популяризирани сред английското общество от "College of Physicians". Работещите в медицинската институция разчитали и няколко надеждни рецепти за приготвянето на  мехлеми, които се нанасяли върху поразените от чумата участъци. Един от тях се правел от подсолена свинска мас (около две унции) и суров яйчен жълтък. За направата на друга рецепта се изисквало наличието на стрити листа от слез, цветчета от лайка, ленено семе, пшеница свинска мас и розово масло. Сместа се вари и се прилага на дебел слой на раните.

Определено може да се твърди, че  медицинската институция "College of Physicians" е полагала огромни усилия да облекчи ежедневието на англичаните, живели във времето на чумната епидемия през 17 век, публикувайки и популяризирайки разпространените целебни съвети, за които се считало, че предпазват от чума. Дали те са действали, никой не може да потвърди или отрече със сигурност.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://historical.hsl.virginia.edu/plague/mckeithen2.cfm.html#_edn23

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниИзследванияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСнимкиИнтервютаОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияКлинични пътекиЛайфстайлСпециалистиАнкетиДиетиГеографияСпортЛичностиБотаникаНаправления в медицината