Начало История на медицината Рийд Бонтекю и ролята му в утвърждаването на медицинската фотография

Рийд Бонтекю и ролята му в утвърждаването на медицинската фотография

От 1840г.

Рийд Бонтекю и ролята му в утвърждаването на медицинската фотография - изображение

Редица историци се обединяват около схващането, че един от факторите, които изиграват значима роля в развитието на медицината, безспорно се оказва фотографията. Като конкретна и много специфична област от фотографията, медицинската такава се превръща в незаменим начин за документиране на проявления на различни контузии и заболявания. Впоследствие, съхранените фотоси се използват от медиците в различни изследвания, в научни публикации и за попълване на клинична документация.

Както се досещате сами, медицинската фотография изисква от практикуващите я технически умения на високо ниво, тъй като те помагат и образоват медицинските професионалисти. Любопитното е, че преди откриването й, в болничните заведения по цял свят са наемани талантливи художници, които да илюстрират това, което виждат, при това – с голяма прецизност и отношение към най-малкия детайл. Може да се каже, че заснемането на действителността от медицинска гледна точка започва да се практикува за пръв път през 1840-та година в Париж, Франция. Там един лекар на име Алфред Франсоа Дон, занимаващ се с бактериология, употребява фотоапарат, за да запечата на лента структурата на костите и зъбите.

Иначе, в САЩ нюйоркският хирург Рийд Б. Бонтекю се смята за един от първите специалисти, поставили основите на медицинската фотография. Д-р Бонтекю също е и войник в Гражданската война в Америка (1861-1865) и, разбира се, не забравя да вземе фотографската си техника със себе си на бойното поле. Наред с превързването на ранените войници, Рийд непрекъснато ги снима. Американецът документира, на практика, всичко – рани, третирането им, сложни операции, както и условията, в които лекува нуждаещите се. 

Съвсем не е учудващо, че Бонтекю изиграва критична роля в идентифицирането на голям брой от пострадалите от Гражданската война. И още нещо интересно: в по-късен етап, снимките му послужват на властите в следвоенното определяне на пенсиите на ветераните, като потвърждение за раните им, получени в боя. Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че фотографиите на медика се превръщат в най-големия ресурс в създаването на отдела "Архивите Отис" в Националния музей на здравето и медицината във Вашингтон. Някои от тях се използват, за да покажат употребата на пластичната хирургия в лицевото реконструиране, както и това на цялото тяло. 

През годините снимките на Рийд Б. Бонтекю са включени в многобройни изложби, част от които - осъществени в някои от най-престижни музеи в САЩ.

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.thevintagenews.com/2017/03/28/photographs-of-wounded-civil-war-soldiers-taken-by-new-york-surgeon-were-used-to-determine-the-level-of-the-post-war-pension-payments/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиИсторияСпециалистиИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиИзследванияЗаведенияОрганизацииНаправления в медицината