Начало История на медицината Робърт Листън – най-бързият хирург на деветнадесети век

Робърт Листън – най-бързият хирург на деветнадесети век

От 1818г.

Робърт Листън – най-бързият хирург на деветнадесети век  - изображение

Шотландецът Робърт Листън изучавал медицина в Единбургския университет, а през 1818-та бил назначен за хирург на Кралския лазарет в Единбург. Открай време Робърт проявявал нескрит интерес към анатомията и в академичните среди той много скоро се сдобил с репутацията на бърз и ловък хирург. Впоследствие интелигентният мъж бил назначен за лектор по анатомия в Единбург. Специалистът обаче въобще не бил лесен характер и в обкръжението си се прославил с прекалено претенциозната си и хаплива природа. В крайна сметка, след многобройни професионални спречквания в практиката си, той окончателно обърнал гръб на Шотландия и заминал за Лондон, където също се прочул за нула време.

Въпреки че изобщо не се разбирал с колегите си, Листън изглежда бил много по-различен в отношенията си с пациентите, към които проявявал искрено съчувствие и нежност. Той дори лекувал най-бедните измежду тях за без пари. Важно е да уточним, че епохата, в която се изявявал шотландският експерт, анестезията била все още непознато явление в медицината. Иначе казано, Листън извършвал операциите си без да прилага никакви упояващи средства.

За да намали страданието на болните и да повиши шансовете им за оцеляване, Робърт си служил именно с тази светкавична бързина, за която стана дума и по-горе. Специалистите, които имали практиката да оперират по-бавно от него "губели" по един пациент на всеки четири интервенции, а Робърт – само един на десет осъществени хирургически процедури. Говорило се, например, че той бил способен да ампутира крак само за две минути. А веднъж дори успял да отстрани 20 кг скротален тумор за четири минути.

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че шотландецът започвал всяка операция с конкретна реплика, отправена към присъстващите в залата – "Засичайте ми време". След официалното обявяване на "старта", мъжът разрязвал крайника, после слагал ножа в зъбите си, с цел да освободи ръката си, и разрязвал костта с трион. За финал, той зашивал раната и така именно приключвала интервенцията. Заради тази своя безспорно удивителна скорост, Листън заслужено бил наричан "Най-бързият нож в Уест Енд". Разбира се, понякога нещата се обърквали и за точно такъв случай ще ви разкажем в следващите редове. Веднъж шотландецът трябвало да ампутира крака на пациент и, както винаги, се намирал в пълна "бойна" готовност да се справи със задачата в рамките на броени минути. Предполагало се, че операцията щяла да бъде рутинна и, че ще се развие по план, но… пациентът започнал да буйства. Асистентът се опитал да го задържи, ала мъжът бил твърде силен. В настъпилия хаос, Листън се опитал да работи толкова бързо, че без да иска срязал пръстите на помощника си, както и палтото на зрител на случващото се. Последният си помислил, че е ранен и от ужас и стрес починал на място. Асистентът и пациентът починали няколко дни по-късно в резултат на инфектиране на раните им. Любопитното е, че това било единствената хирургическа интервенция в медицинската история, при която били отчетени 300% нива на смъртност.Към края на кариерата си, през 1846-та, Робърт Листън извършил първата си операция с участието на анестезия, на пациент на име Фредерик Чърчил. След поставянето на упойката, шотландецът имал удоволствието да подобри личния си рекорд от 28 секунди, осъществявайки ампутацията само за 25. За съжаление, той така и не могъл да види целия потенциал на анестетиците в хирургията, защото само година след операцията на Чърчил починал в инцидент. Въпреки това той останал в медицинската история с изумителните си умения. 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.thevintagenews.com/2016/12/05/robert-liston-performed-the-only-operation-with-a-300-mortality-rate-his-patient-his-assistant-and-a-spectator-died/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияКлинични пътекиСпециалистиНовиниСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеЛеченияИнтервютаЗаведенияИзследванияЛайфстайлЗдравни съвети