Начало История на медицината Робърт Менделсон и критичните му представи за методите на съвременната медицина

Робърт Менделсон и критичните му представи за методите на съвременната медицина

От 1951г.

Робърт Менделсон и критичните му представи за методите на съвременната медицина - изображение

Робърт Менделсон бил известен американски педиатър, който до края на жизнения си път остро критикувал и се противопоставял срещу редица от съвременните схващания за медицинската професия.

Заради своите крайни убеждения, които споделял смело както в телевизионни предавания, така и в пресата, Менделсон бързо се сдобил със завидна популярност в родината си. А една от книгите му – "Изповедта на един медицински еретик" ("Confessions of a Medical Heretic", от 1991-ва), предизвикала истинска вълна от недоволство сред много от колегите му.

Робърт получил медицинско образование от Чикагския университет през 1951-ва година. След дипломирането си, експертът изпълнявал различни медицински и административни длъжности в болницата Майкъл Рийз, отново в Чикаго. В периода от 1891-ва до 1892-ра Менделсон бил президент на Националната здравна федерация по алтернативна медицина. В продължение на 12 години той преподавал в "Northwestern University Medical College", а впоследствие – още толкова в "University of Illinois College of Medicine". Именно в Чикаго медикът провеждал и частната си педиатрична практика.

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че американският доктор бил върл противник на имунизацията в детска възраст и, разбира се, често препоръчвал на родителите да не ваксинират своите наследници – не само защото било безсмислено, но можело дори да им навреди. Менделсон абсолютно убедено твърдял, че полиомиелитът бил "победен" не заради откриването на ваксина срещу заболяването, а… от само себе си.

Робърт отхвърлял нуждата от пренатална диагностика и поддържал тезата, че ултразвуковият преглед на плода може да доведе до уврежданията му, а също и до левкемия. Разбира се, медикът горещо препоръчвал раждането да се извършва в домашна среда.

Всъщност, в книгата, за която споменахме няколко реда по-горе (лекарят имал общо пет творби, написани в подобен, "анти" стил), давал съвет на хората да посещават лекар само в краен случай – при спешен инцидент. Менделсон казвал, че болниците са "бойно поле" и, че вътре човек може по-скоро да се разболее, отколкото оздравее.

Робърт смятал, че медикаментите, които докторите предписват на пациентите си, са в полза единствено на фармацевтичната индустрия. "Какъв човек трябва да си, за да погълнеш което и да е лекарство, след като изчетеш цялата информация за състава му и страничните му ефекти?" – реторично пита медикът в своето най-известно литературно произведение.

Менделсон починал на 61 години, в резултат от внезапно спиране на сърцето. С изказванията и препоръките си, той докрай поддържал репутацията си на медицински "еретик", както сам гордо се самоопределял. 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://articles.latimes.com/1988-04-14/news/mn-1651_1_medical-opinion

https://cancercaremalaysia.com/2012/01/16/dr-robert-mendelsohn-a-medical-heretic-and-his-shocking-revelation/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиНовиниЛеченияВидеоСоциални грижиМикробиологияЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове