Начало История на медицината Розмарин: произход на името

Розмарин: произход на името

От -500г.

Розмарин: произход на името - изображение

Невероятно ароматен и с лек горчив вкус, розмаринът е билка с хилядолетна история, което му отрежда заслужено място сред останалите лечебни растения.

Името му идва от латинския термин "rosmarinus", който в превод на български означава "морска роса" или "принадлежащ на морето". Твърди се, че той започва да се отглежда за първи път в региона на Средиземноморието в периода около 5-ти век преди Христа и именно близостта му до водата изиграла роля в наименуването му. Растението често се асоциира с обществото на древен Рим, както и с богинята на любовта Венера. Не е случайно, че още оттогава билката се е превърнала в символ на вярност и обич.

Любопитното е, че и гърците, и римляните имали навика да носят на главите си венци от розмарин, когато учат или се обучават в нещо ново. Смятали, че по този начин засилват паметта си и спомагат за учебния процес. През първи век след Хр. гръцкият лекар и фармаколог Педаний Диоскурид пък отделил немалко място на дъхавия "герой" в своята прочута книга "За лечителните средства". Диоскурид бил убеден, че розмаринът върши отлична работа при простудни заболявания и настинки и, приготвен по правилния начин, има силно сгряващо действие. А през Средновековието в Европа растението било на особено голяма почит в пищните градини на монарсите, които също често се доверявали на неговия безапелационен здравословен профил.

Според някои изследователи обаче, произходът на името все пак няма нищо общо с региона, в които растението вирее, а по-скоро описва красивите му сини цветчета (те могат да бъдат обагрени също и в розово, и в бяло).   

Интересен е и фактът, че у нас по време на Османското владичество билката също бика използвана често и се срещала под названието "гюлбул" и "гюлбул бюлюк" (от турски език – "гюл", което означава "роза", и "бюлюк" – "разнообразие".)

Освен многобройните значения на името си, в исторически план розмаринът бил употребяван за третиране на голям брой болести, за това обаче ще ви разкажем в следващата ни статия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ourherbgarden.com/herb-history/rosemary.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноРецептиЛеченияТестовеСнимкиГеографияСоциални грижиАлт. медицинаСпорт и туризъмНовиниСпортБотаникаОрганизацииХрани и ястияНаправления в медицинатаДиетиАптекиПроизводителиЗаведения