Начало История на медицината Роля на творбата "The diseases of women with child and in child-bed" от 1668 година за развитието на акушерството и гинекологията

Роля на творбата "The diseases of women with child and in child-bed" от 1668 година за развитието на акушерството и гинекологията

От 1668г.

Роля на творбата "The diseases of women with child and in child-bed" от 1668 година за развитието на акушерството и гинекологията - изображение

Разглеждайки някои запазени старинни копия от медицинската творба по акушерство и гинекология на Франсоа Морисо (1637-1709) "The diseases of women with child and in child-bed" от 1668 година, медицинските изследователи се натъкнали на някои любопитни детайли.

Докато при някои от изданията илюстрациите били вмествани върху отделни сгънати страници, "вързани" за гърба на творбата, при други - към всеки илюстрован лист можело да се открие и красиво умалено изображение, добавено допълнително към конкретната страница.

Освен всичко, впечатляващите рисунки можели да се "похвалят" и с много ценни исторически медицински текстове. От една страна, тези текстова отразявали начина на мислене на автора (а историята на акушерството и гинекологията изобилства от примери, в които отношението от медицинска гледна точка на автора липсва). От друга страна, илюстрациите в книгата ангажират вниманието на читателите и със съдържанието на медицинските текстове, а това помага творбата да се възприема като "материален" обект, подобряващ акушеро-гинекологичните  познания на хората, живели през 17 век. Още повече, творбата на Морисо в определена степен ни показва как се е възприемала от читателите от миналото медицинската информация, касаеща тази дисциплина.

В първото френско издание на творбата от 1668 година, повлияла развитието на акушерството, са включени немалко анатомични изображения, рисунки на медицински инструменти, както и видовете фетално предлежание. Любопитен факт е, че всички те били гравирани върху 28 малки медни плочици, но които имало и текст. Това вероятно бил доста скъп и уникален за времето си начин за направата на илюстрации, изискващ работата на изкусни майстори, които трябвало да се съобразят и с конкретния медицински текст.

Когато английските издатели решили да адаптират творбата за британските медици през 1672 година, те събрали повечето от красивите илюстрации и ги обединили върху 4 големи плочи. За съжаление, те решили да организират подреждането на картините в труда по напълно различен от оригиналния начин, което опорочило външния вид на книгата до известна степен.

 

За лекарите и читателите, които желаели да прочетат книгата на Франсоа Морисо от "корица до корица" разделянето на илюстрациите сред текста, който ги касаел пряко, щяло да се окаже удобно, полезно и спестяващо време. От друга страна пък, големите последователни плочки можели до някъде да облекчат работата на акушерките. Те имали възможност нагледно да си представят родилния процес благодарение на книгата.

Ако трябва да обобщим написаното до тук, можем само да гадаем как ранните читатели са използвали и възприемали илюстрациите в медицинската творба и дали са ги считали за полезни. Въпреки това, едно е сигурно – през 17 век този труд определено се е приемал като нововъведение, повлияло развитието на  акушерството и гинекологията.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2016/11/images-on-the-move-in-francois-mauriceaus-the-diseases-of-women/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноАнатомияКлинични пътекиИзследвания