Начало История на медицината Роля на творбата „The Estrogen Elixir”, разказваща за употребата на хормон-заместващата терапия при менопауза в САЩ, 1 част

Роля на творбата „The Estrogen Elixir”, разказваща за употребата на хормон-заместващата терапия при менопауза в САЩ, 1 част

От 1940г.

Роля на творбата „The Estrogen Elixir”, разказваща за употребата на хормон-заместващата терапия при менопауза в САЩ, 1 част - изображение

През месец юли 2002 година американската институция "National Institutes of Health" финализирала своята инициатива, касаеща женското здраве "Women’s Health Initiative" (WHI). Тя била разработена на базата на щатно финансирано клинично изпитване, изследващо хормон-заместваща терапия (ХЗТ). То обхванало три години, а събраните до 2002 данни, били доста показателни.

Натрупаната информация сочела, че ползите, които предоставяли дългосрочната ХЗТ, са доста по-лоши от очакваните от изследователите. Нещо повече, било установено, че дългосрочната употреба на ХЗТ би могла да увеличи риска от инфаркт, инсулт или да доведе до образуването на тромби в различни области от женското тяло.

Тези констатации били особено тревожни – все пак, в недалечното минало (от 90-те години на 20 век) този тип терапии били приветствани топло, тъй като се считало, че с тях би могъл да се редуцира рискът от сърдечно-съдови заболявания при жените, още повече – те били предписвани именно за тази цел. Въздействието от констатациите от това изследване било доста впечатляващо. В рамките на една година след финализирането на проучването, рецептите за почти всички ХЗТ-медикаменти намалели с повече от една трета.

Любопитно е да проучим исторически как ХЗТ-медикаментите се превърнали в едни от най-често предписваните лекарства в САЩ. Нещо повече, ще Ви представим отговора (на експерт) по няколко любопитни въпроса. Един от тях е защо периодът на менопаузата (като естествена "спътница" на процеса стареене) се третирала в миналото като медицински проблем. Вторият въпрос, който ще разгледаме в следващите редове, е защо разкриването и изясняването на вредите от ХЗТ-терапията, ползвана за облекчаване на симптомите на менопаузата (още от 40-те години на 20 век) отнело на изследователите впечатляващите 6 десетилетия.

С изнамирането на отговори на написаните по-горе въпроси се заела изследователката Елизабет Сигел Уоткинс. Тя създала творбата "The Estrogen Elixir", разказваща за историята на хормонозаместващата терапия в САЩ през 20 век. Далеч от представите за творба, описваща в исторически план терапевтичния триумф на даден медикамент, "The Estrogen Elixir" е своеобразна "история на възхода и падението в употребата на естрогените и очакването на хората, че те биха могли да предотвратят негативните последици от застаряването на населението".

Уоткинс се постарала да систематизира историята на ХЗТ в четири хронологично подредени периода. И така, според авторката в продължение на половин век в различните научни изследвания се наблюдавали различни спекулации по отношение на функциите и въздействието на репродуктивните хормони (като се започне още от 1890 г. и се стигне до въвеждането на естрогена в средата на 20 век като краткосрочно лечение на симптомите на менопаузата). През това време обаче естрогенната терапия е смятана за лечение от "последна инстанция" в тристепенния подход на някои медици към „управлението” на менопаузата. Тя се предписвала само след консултиране със специалист и била съчетана с комбинация от успокоителни, облекчаващи симптомите на менопаузата.

Към втора част >>> тук

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://jhupbooks.press.jhu.edu/content/estrogen-elixir

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиАлт. медицинаИсторияЛеченияСпортНовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияИзследванияБотаникаТестовеПсихологияХранене при...Здравни проблеми