Начало История на медицината Роля на урочасването в медицинската история

Роля на урочасването в медицинската история

От 1200г.

Роля на урочасването в медицинската история - изображение

Сред голяма част от народите в миналото се смятало, че много болести са възниквали в резултат от урочасване, т.нар."лоши очи".

Смята се, че това суеверие е било познато още от тракийско време по целия Балкански полуостров.

Вярвало се е, че "зли очи" имали хората с големи очи и зачервени конюнктиви и че такива очи имали най-вече мъжете. Тези хора били смятани за доста опасни, тъй като само с един поглед можели да предизвикат най-голямото зло, особено на малките деца. Вярвало се е, че черните и по-грозни деца угочасвали по-трудно.

Хората със зли очи можели да свалят дори ездач от коня, да унищожат къща и др. Вярващите в това суеверие умишлено отбягвали тези "зли хора" срещайки ги на пътя и дори отбивали встрани за да преминат преди тях.

Силно вкоренено било суеверието, че когато едно кърмаче се отбие веднъж, то не бива да забозава отново, тъй като добивало "лоши очи". За да не урочасва още при раждането детето било намазвано с чеснов лук и чак тогава било слагано при майката.

Със същата цел унгарските цигани увивали новороденото в плат, на който накапвали няколко капки кръв от бащата. В къщите с малки деца гостите се задължавали да заплюват децата 3 пъти по лицето. Нежелаещите били принуьдавани насила. Тогава никой не си е давал сметка за вероятността от заразяване с редица инфекциозни болести посредством слюнката.

Италианските народи имали свой собствен жест за предпазване от урочасване. Наричали го "фика" - поставяли палеца между показалеца и средния пръст.

Урочасване на бременните жени

Бременните жени също бивали урочасвани. Вярвало се, че злите очи можели да увредят детето още докато е в утробата на майката.

Сред германците се вярвало, че бременната жена не бива да работи край кладенец, тъй като детето ще се роди с голяма глава (хидроцефалия); не трябва да рита прасе с крак, защото детето ще бъде епилептик и др.

У нас подобен тип суеверия също били доста разпространени, някои и до днес:

- ако някой яде нещо в присъствието на бременна жена или носи нещо за ядене и срещне бременна жена, той задължително трябва да й даде да си хапне, защото в противен случай жената е щяла да пометне.

- бременната жена не е трябвало да краде, защото предметът, който е откраднала се изобразявал на детето под формата на петно на част от неговото тяло.

Пример: има сведения, че дете се е родило с голямо черно петно на челото, защото докато е била бременната майката е откраднала една слива.

- бременната не е трябвало да яде скришом, защото храната, която е изяла се появявала като белег по кожата на детето.

- бременната не бивало да консумира заек, защото детето щяло да стане страхливо.

- не трябвало да гледа как се коли кокошка, защото в противен случзй детето е щяло да хърка.

- ако бъдещата майка видела патица преди раждането, детето се раждало с подобен вид.

По-съвременна гледна точка

Установено е, че матката е богато кръвоснабдена и притежава голям брой нервни влакна и възли. Под влияние на отрицателни емоции, страх, стрес и др. се води до чести съкращения на маточната мускулатура, което в най-лошият случай може да доведе до аборт.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Доц.д-р Иван К.Рачев, "Избрани научно-популярни статии"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛичностиГеографияЛюбопитноКомпании и организацииЛайфстайлОткритияСнимкиЗдравни съветиАлтернативна медицинаРецептиНовиниСпортЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииТестовеПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛечения