Начало История на медицината Руски аптеки, предназначени за военнослужещите от 1716 година

Руски аптеки, предназначени за военнослужещите от 1716 година

От 1716г.

Руски аптеки, предназначени за военнослужещите от 1716 година - изображение

През 1715 година в Санкт Петербургския квартал Виборг е била построена първата болница, в която можело да се лекуват единствено войниците и моряците. По това време дейностите във военните аптеки се регулирали от т.нар. "военни наредби", въведени през 1716 година.

В Киев през 1715 година била открита и първата гарнизонна аптека, а една година по-късно влязла в сила "Военната наредба", в която било посочено, че трябва да бъдат отворени още две аптеки - едната трябвало да продава лекарства на руските кавалеристи, а другата на пехотинците. Развитието на Военноморските сили довело до началото на първата аптека, част от военноморската болница.

С цел разширяване на аптечната дейност в Русия, Петър I издал специален указ през 1701 година. Той позволявал на всеки руски или чуждестранен гражданин, желаещ да запази своята аптека, да се сдобие с разрешение от правителството да получи безплатно разрешение за наследствено прехвърляне на собствеността на аптеката.

Първият документ, уреждащ правото да се открие аптека в Москва е издаден на 27 ноември 1701 г. на Йохан Готфрид Грегориъс. Той е фармацевт, получил фармацевтичното си образование в чужбина. Грегориъс бил е бил изпратен в Русия, по препоръка на съдебния лекар д-р Блументрос през 1693 година .

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлГеографияНовиниАнкетиСнимкиЛюбопитноСпортЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеВидеоРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияАптекиСтатистически проучванияСпециалистиОрганизацииНормативни актове