Начало История на медицината Сантариум Rockhaven е основан през 1923 г.

Сантариум Rockhaven е основан през 1923 г.

От 1923г.

Сантариум Rockhaven е основан през 1923 г. - изображение

Сантариум "Rockhaven" ("Рокхейвън") е основан през 1923 г. от психиатричната сестра Агнес Ричардс. След като работи за немалко от държавните психиатрични институции в САЩ, Ричардс става свидетел на кошмарните методи на лечение на пациентите, които страдат от нервни разстройства и психични заболявания. Тя иска да осигури по-добра възможност за тези болни и уязвими хора. Нейният малък, самостоятелно експлоатиран санаториумен комплекс „Rockhaven” започва като малка каменна къща (оттук и името й). Това го прави първия американски център за психично здраве.

Тъй като репутацията на „Рокхейвън” като омиротворено, великолепно и спокойно място се разпространява през годините, то привлича все повече пациенти, някои от които, са известни и не желаят да постъпват в подобна институция, на фона на Холивудските фанфари. Известни пациенти, прекарали известно време в „Рокхейвън” са Били Бърк, известна още като Глинда - добрата вещица, както и майката на Мерилин Монро, да не говорим за безброй други пациенти. Институцията на Ричардс се разширява с повече от три акра, като поглъща няколко квартални къщи, за да се приспособи към нарастващото си население.

През 2001 г. „Rockhaven” е превърната в частна болница. Поради липсата на рентабилност санаториумът официално е затворен през 2006 г., но е спасен от разрушение от жителите на град Гленхавен. Разпръснати из целия район, остават много следи от старото градинско „светилище” на институцията - включително фонтаните, каменните пътеки, арките. Организацията с нестопанска цел, посветила се на това да се отбележат и опишат добрините, направени в „Rockhaven”. Понякога тя организира обиколки на обекта, запазвайки уникалната му история за бъдещите поколения.

По време на закриването си „Рокхейвън” е последната институция от този вид, която работи. През 80-те си години работа Рокхейвън е известен с предоставянето на място за отдих сред живописен пейзаж. Днес тя е обявена за първото по рода си американско феминистко убежище. Независимо от подобна похвала, „Рокхауен” все още е необитаем, тъй като градските чиновници обсъждат какво трябва да се направи с този историческа забележителност.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/places/rockhaven-sanitarium

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗаведения