Начало История на медицината Сара Доли и ролята й за развитието на медицината в САЩ от втората половина на 19-ти век

Сара Доли и ролята й за развитието на медицината в САЩ от втората половина на 19-ти век

От 1829г.

Сара Доли и ролята й за развитието на медицината в САЩ от втората половина на 19-ти век - изображение

Сара Адамсън Доли била третата жена, получила медицинско образование на територията на САЩ, а също и една от основателките на първата женска лекарска общност в Ню Йорк - "Practitioners' Society of Rochester". Любопитното още е, че Доли станала първият американски специалист от женски пол, който имал честта да изкара стаж в болнично заведение. Американката била родена през 1829-та в Честър Каунти, Пенсилвания. Чичо й се изявявал в ролята на медик, а самата тя се запалила по лекарската професия след като открила в библиотеката му научен труд по анатомия на небезизвестния анатом и доктор Каспар Уистар. Въпреки че не бил напълно съгласен с това, че жена трябва да участва в медицината, чичо й се съгласил да я обучава. Впоследствие, той дори се превърнал в страстен защитник на навлизането на повече дами в професията, тъй като имал възможността да се увери "на живо", че те по нищо не отстъпват на своите колеги мъже.

След като чиракуването приключило, момичето било прието в току-що основания по това време медицински колеж "Central Medical College" в Ню Йорк, който то завършило успешно през 1851-ва. Веднага след това, двама от преподавателите на Доли, превърнали се и в нейни ментори - д-р Корсън и д-р. Пенипейкър, й помогнали финансово, за да започне стаж в болницата "Блоклей" във Филаделфия, което събитие, на практика, я превърнало в първата жена стажант в Америка. През 1852 година, след приключването на стажа си, Сара се омъжила за д-р Лестър Клинтън Доли – професор по анатомия и хирург в "Central Medical College". От 1869-та до 1870-та, както и през 1875-та, интелигентната дама специализирала в Париж, Прага и Виена. А когато се прибрала окончателно в Рочестър, Ню Йорк, тя стартирала медицинската си практика съвместно със съпруга си.

Въпреки че през 1872-ра д-р Лестър починал и Сара загубила не само съпруга си, но и професионалния си партньор, американката продължила да практикува сама също толкова успешно в сферата на акушерството и гинекологията. В разменена лична кореспонденция със сина си по-късно, тя често споделя колко й е било трудно непрекъснато да се бори с предразсъдъците, свързани с ролята на жените в медицината. Самата Доли, която се отличила и като изявен общественик, никога не се отказала от тази борба между половете в медицинското поприще.  

В женския медицински колеж на Пенсилвания тя служила като професор по акушерство в периода от 1873 година до 1874 година. След това отново се завърнала в Рочестър и отново се посветила на медицинската си практика. Оценявайки от личния си опит колко полезно нещо е стажът, Сара Доли се заела със задачата да подпомага създаването на отворени работни позиции в редица болнични заведения, предназначени за лекари от женски пол като нея, които отчаяно се нуждаели от това да натрупат опит, но не получавали тази възможност.  

През 1886-та група инициативни дами основали свой диспансер, обгрижващ жени и деца в неравностойно положение -  "Provident Dispensary for Women and Children", а Сара била избрана за първия му президент и почетен ръководител. Същите организирали и спомената по-горе медицинска общност, която впоследствие била наречена общността "Блекуел ".

В заключение можем да кажем, че името на американката неслучайно заема достойно място в списъка с успешните медици от женски пол от 19-ти век в САЩ.

 

Снимка: Changing the face of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_87.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияСпециалистиСнимкиЗаведенияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноАнатомияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеНаправления в медицинатаИзследвания