Начало История на медицината Сведения за древната и съвременната употреба на глухарчето

Сведения за древната и съвременната употреба на глухарчето

От 08.2010г.

Сведения за древната и съвременната употреба на глухарчето - изображение

Университетът "The University of Maryland Medical Center" е основан през 1823 г. като част от балтиморския лазарет. Учебното заведение е един от най-старите академични медицински центрове. Намира се в западната част на Балтимор и осигурява грижи за пациентите си и високо специализирани клинични програми.

Проучване, проведено учените, работещи в университета проследява историята на лечебните свойства на глухарчето в различните култури. Те установили, че билката е активно използвана от почти всички древни народи. Например, индианците използвали растението с жълти цветове за лечение на бъбречни заболявания, отоци, кожни проблеми, киселини в стомаха и стомашно разстройство. Китайците го използвали глухарчето за проблеми със стомаха и апендицит. Древните медици препоръчвали да се приема чай от глухарче, тъй като напитката има лактогонно действие и облекчавала болките в гърдите при кърмещите жени. В Европа глухарчето се използвало за облекчаване на треска, при циреи, очни проблеми, диабет и диария. Университетът изрично предупреждава, че безконтролното използване на глухарчето за някое от изброените по-горе заболявания може да има последствия, тъй като свойствата на билката подлежат на научни изследвания.

Американският здравен институт ("The National Institutes of Health"), създаден през 1887 година публикува доклад, касаещ рисковете и ползите от честата употреба на билкови лекарства в Мексико, посвещавайки цял раздел от него на глухарчетата. Билката се използвала в мексиканската и северноамериканската народна медицина за лечение на "безапетитие, диспепсия, метеоризъм, камъни в жлъчката, констипация, проблеми с бъбреците и за лечение на вирусни и бактериални инфекции".

Докладът, публикуван на 08.12.2010 година включва много от научните качества на лечебното растение, както и дълъг списък от съединения, съдържащи се в глухарчетата. Авторите й работят в катедрата по химия и биохимия, част от университета в Уиндзор („University of Windsor”) и центърът „Windsor Regional Cancer Centre”.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://umm.edu/about

2. http://www.ourherbgarden.com/herb-history/dandelion-history.html

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018636/?report=classic

4. http://www.ourherbgarden.com/herb-history/dandelion-history.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛюбопитноЛичностиОткритияСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛеченияБотаникаСпортДиетиАптекиНовиниПроизводителиЗаведенияТестовеВидео