Начало История на медицината Сесилия Ромеро и приносът и за обучението на студентите по медицина от испаноезичната общност в САЩ

Сесилия Ромеро и приносът и за обучението на студентите по медицина от испаноезичната общност в САЩ

От 1994г.

Сесилия Ромеро и приносът и за обучението на студентите по медицина от испаноезичната общност в САЩ - изображение

"Исках да помагам на хората, а започвайки средното си образование, имах желаниео да стана медицинска сестра. Хуманността на лекарската професия, от своя страна, насочи цялото ми същество в това да вярвам, че медицината би била единствената сфера, в която искам да се реализирам като професионалист. Първоначалната ми надежда беше да се върна в родния си град Пенасао и да работя като лекарски асистент. Направих точно това, но на следващия етап - медицинското образование стана следващата моя цел, затова сега съм в академичните среди. Мога да правя всичко – да практикувам, да преподавам, да се занимавам с адмистративните дела." Това са думите, с които д-р Сесилия Ромеро се обръща в свое приветствено слово към бъдещите си студенти.

Четири пъти в годината, д-р Сесилия Ромеро преподава на испански на своите студенти във филиала на тексаския медицински университет в Галвестън. Благодарение на работата и отдадеността си, лекарката помага на повече от петстотин млади лекари да вършат работата си по-добре, грижейки се за здравето на техните пациенти от слънчева Испания. Ангажиментът на д-р Ромеро да преподава по този начин на медиците, е само един от начините, по които тя се стреми да помага за подобряването на здравето на испаноезичната общност. Лекарката вижда себе си в ролята на застъпник за хората от "всички нива на по-слабо представените малцинства" в САЩ.

След деветте години, посветени на частната й лекарска практика, д-р Ромеро взема решение да "пренесе" ангажимента си с испаноезичната общност в академичните среди. Именно така лекарката се присъединява към преподавателите, работещи в медицинския факултет на университета в Невада като асистент по обща медицина.

През 1994 г. д-р Ромеро става доцент в университета "University of Nevada School of Medicine" в щата Невада. Д-р Ромеро описва себе си като "човек, застъпващ се за увеличаването на броя на латиноамериканците в медицинските училища, сред преподавателите и администрацията и лекар, постоянно напомнящ за необходимостта американското общества да се справи със здравното неравенство". Тя е съпредседател на Сдружението на преподавателите по обща медицина, част е от редколегията по биомедицина. Доктор Ромеро оглавява комитета "Core Committee for Support of Underrepresented Ethnic/Racial Minorities" и членува в "Minority Faculty Council" от 1994 г. Лекарката е в борда на директорите на клиника "St. Vincent's House Free Clinic", служи в Министерство на здравеопазването. През 1997 г. д-р Ромеро получава наградата "Harris L. Kempner Award" като признание за положените усилия от лекарката в работата й със студенти по медицина от слабо представените етнически групи в САЩ.

Доктор Ромеро е чест говорител по темите за медицинското образование, учебните програми и културната чувствителност на обществото и медицинските грижи.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: cfmedicine.nlm.nih.gov

Снимка: cfmedicine.nlm.nih.gov

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниСоциални грижиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации